Het is bekend: een werkgever heeft voorafgaande toestemming voor ontslag nodig, vanwege het bestaan van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 (BBA). Het BBA geldt in principe voor alle werknemers; de statutair directeur en onderwijzend personeel is bijvoorbeeld wel uitgezonderd. En hoe zit dat met werknemers met een internationale arbeidsovereenkomst?
De Vereniging Auto Van De Zaak heeft het afgelopen jaar 100 autoregelingen beoordeeld. In toenemende mate ziet de vereniging daarbij dat de kosten worden afgewenteld op de werknemer.
De werkgever sluit met de werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 12 maanden. Aan het einde van de overeengekomen proeftijd van een maand laat de werkgever weten te twijfelen over het functioneren. Hij is bereid de arbeidsrelatie voort te zetten maar dan zal de arbeidsovereenkomst van 12 maanden omgezet moeten worden in een arbeidsovereenkomst van 6 maanden.
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft met een derde nota van wijziging enkele wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel Belastingplan 2012. Waaronder het overgangsrecht voor spaarloontegoeden.
Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het wetsvoorstel om de AOW-leeftijd te koppelen aan de levensverwachting aan de Tweede Kamer uitgereikt. Het voorstel voorziet in de afspraken die de sociale partners in juni dit jaar hebben gemaakt. Ook bevat het voorstel de extra toezeggingen die de minister in september j.l. deed om de vakbeweging achter zich te krijgen.
De uitstroom van de babyboomers, de instroom van nieuwe generaties, langer doorwerken. Er gaat de komende jaren veel veranderen op de werkvloer. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en tevens openingsspreker op de komende HRpraktijk Dag, geeft zijn visie op de ontwikkelingen.
De kantonrechter te Assen oordeelde dat een werkgever moet bewijzen voor welke omvang een arbeidsovereenkomst is overeengekomen. In hoger beroep oordeelt het hof Leeuwarden dat dit niet zomaar uit de wet voortvloeit.
Er komt geen verhoging van belastingen op het gebruik en de aanschaf van (bestel)auto’s. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager beloofd in een artikel in Auto Week. Hij is van mening dat goed gedrag beloond mag worden, ook al is de staatskas er de dupe van.
Diefstal, inbraak, cybercrime en andere delicten komen steeds vaker voor in het bedrijfsleven. Maar liefst driekwart van de ruim 1.300 ondervraagde bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met één of meerdere delicten. Binnen de detailhandel ligt dit percentage zelfs op 94 procent.
De Tweede Kamer kan in de eerste helft 2011 een wetsvoorstel verwachten waarin staat dat uitzendbureaus zich verplicht moeten registreren. Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt eraan en wil hiermee het bestaan van malafide uitzendbureaus tegengaan.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.