Werkgevers besteden steeds meer aandacht aan de individuele voorkeuren van werknemers, zoals verdere flexibilisering van werktijd en werkplek. Daarnaast investeren de werkgevers meer in de ontwikkel- en groeimogelijkheden van werknemers.
Maar liefst 85 procent van de Nederlandse overheidsinstellingen is bezig met invoering van Het Nieuwe Werken. Daarmee zijn zij koploper, gevolgd door de zakelijke en financiële dienstverlening (70 procent). De zorgsector staat met zo’n 40 procent onderaan de lijst.
Uit cijfers van AWVN blijkt dat in de in februari afgesproken nieuwe cao’s gemiddeld een loonstijging van 1,7 procent werd overeengekomen. In januari was dat 1,4 procent, terwijl het gemiddelde in lijn met de economische vooruitzichten al langere tijd daalt. ‘Zeer riskant.’ Zo kwalificeert werkgeversvereniging AWVN de onverwachte trendbreuk in de ontwikkeling van de cao-lonen.
De belastingdienst heeft een normenkader gepubliceerd voor ritregistratiesystemen. Als een ritregistratiesysteem voldoet aan de normen, krijgt de gebruiker van het systeem minder controle. Op dit moment bestaat nog geen systeem dat volledig aan de normen voldoet, maar deze zou in de loop van 2012 wel moeten komen aldus de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ).
Nederlandse bedrijven als Unilever, Shell, Philips en Heineken zijn populair onder internationaal werkzoekenden.
Vrouwen op de werkvloer worden driedubbel gediscrimineerd. Minder vrouwen dan mannen bekleden topfuncties in bedrijven; hun salaris ligt gemiddeld lager en bijna de helft van de vrouwen heeft een ervaring die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. De Europese Commissie overweegt quota in te stellen om ondernemingen te verplichten een bepaald percentage vrouwen in topfuncties te benoemen.
GroenLinks heeft een wetsvoorstel ingediend om de huidige twee dagen kraamverlof op te rekken naar vijf dagen babyverlof. De partij vindt dat voor vaders en ‘meemoeders’ (de niet biologische moeders in een lesbische relatie) twee dagen bij hun pasgeboren kind zijn niet genoeg is.
De opmars van Het Nieuwe Werken is volgens Job Hoogendoorn, hoofddocent HRM aan de Rotterdam School of Management Erasmus Universitity (RSM), onstuitbaar en onvermijdelijk. Voornaamste reden daarvoor is de hypergespannen arbeidsmarkt, die zich over enkele jaren voordoet. Daarbij moet de ‘klassieke’ manager uitkijken dat hij geen controlefreak wordt.
Organisaties met een flexibele schil kunnen hun personeelsformatie snel aanpassen aan de marktvraag. Door op tijd de keuze te maken een deel van het arbeidspotentieel te flexibiliseren en een deel van het personeel in vaste dienst te houden zijn deze organisaties goed door de crisis gekomen zo blijkt uit de MKB-monitor van Unique Nederland & TNO Kwaliteit van Leven. Zeven tips om flexibele arbeid in te zetten als strategisch instrument.
Benut u al de faciliteiten die er zijn om beweging te integreren in het bedrijf? Als u beweging opneemt in beleid, kan dat (nog beter). Uit een studie van TNO blijkt dat nog lang niet alle bedrijven een beleid voeren om hun medewerkers te ondersteunen bij een gezonde leefstijl.