Het lijkt steeds vaker voor te komen dat werknemers na hun 65e jaar nog willen blijven werken. Dit lijkt een gevolg te zijn van het feit dat werknemers gezondheidstechnisch in staat zijn langer te blijven werken: ze willen het niet alleen, ze kunnen het ook. Ook van werkgeverszijde bestaat soms de wens een ervaren en betrouwbare kracht die 65 jaar is geworden (nog) langer in dienst te houden. De vraag rijst waar de werkgever rekening mee moet houden bij het voortzetten of aangaan van een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
Het concurrentiebeding stond onlangs vol in de spotlights vanwege een mogelijk vergaande wetswijziging. Hoewel het wetsvoorstel uiteindelijk in de Eerste Kamer sneuvelde, blijft het onderwerp een heet hangijzer. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt. Alle valkuilen voor u op een rij.
Zelf vakantiekrachten in dienst nemen, wat komt daarbij kijken? Een overzicht inclusief tips.
Vrijwel iedere werkgever krijgt er wel eens mee te maken, een werknemer die niet naar behoren zijn werkzaamheden verricht. Met andere woorden: een disfunctionerende werknemer. Dit leidt niet zelden tot irritatie bij collega’s en verlies van productiviteit. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan?
Een van de bekendste manieren om te komen tot een zo flexibel mogelijk personeelsbestand, is het inlenen van tijdelijke arbeidskrachten via een uitzend- of detacheringsbureau. Zowel bij uitzending als bij detachering is sprake van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan derden tegen een bepaalde vergoeding. Beiden voorzien in de behoefte van de arbeidsmarkt aan flexibiliteit van arbeid. Wanneer kies je voor uitzending en wanneer voor detachering?
Als een werkgever aan zijn werknemers een korting verleent bij de aankoop van goederen of diensten uit het eigen bedrijf, hoeft u deze korting niet tot het loon te rekenen. Tenminste, als aan de voorwaarden wordt voldaan. Welke mogelijkheden en valkuilen er zijn, leest u in dit artikel.
Is het bij u ook elk jaar hetzelfde liedje: te veel werknemers die tegelijkertijd op vakantie willen? Zij hebben natuurlijk recht op vrije dagen, maar als zij allemaal in dezelfde periode op vakantie gaan heeft u een probleem. Het vakantiereglement legt de wettelijk vastgestelde rechten en plichten van zowel u als uw medewerkers vast.
Wat het zwangerschaps- en ouderschapsverlof inhouden, weet u natuurlijk. Dat het vaderschapsverlof de Tweede Kamer niet heeft gehaald, is u vast niet ontgaan. Maar, er zijn nog steeds verlofregelingen die onder de Wet arbeid en zorg (Wazo) vallen die zowel bij werkgevers als werknemers onbekend of minder bekend zijn.
Werknemers werken het liefst 25 tot 28 uur, zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Dat is minder dan het aantal uren dat ze nu werken. Welke rechten en plichten hebben werknemers en werkgevers volgens de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA)?
De recessie slaat in sommige sectoren ongekend hard toe. Bedrijven die goed hebben nagedacht over flexibilisering van arbeidscontracten zijn over het algemeen beter in staat die klappen op te vangen. Zij zijn immers in staat in te krimpen. Welke mogelijkheden tot flexibilisering van arbeid zijn er en hoe beslist u voor welke contractvorm u kiest?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling