De CEO van Yahoo, Marissa Mayer, heeft een HR-plan ingesteld waarin staat dat Yahoo-medewerkers die thuis of elders werken weer naar kantoor moeten komen. Dit meldt Kara Swisher op All Things D.
Werknemers die met vroegpensioen zijn gegaan, stoppen niet direct helemaal met werken. Een deel neemt een bijbaan zo blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) onder 1250 werknemers van de overheid, IBM, Unilever en Maxeda.
Bij Yahoo in de VS mag je niet meer vanuit huis werken. Alle thuiswerkers wordt verzocht voortaan naar een kantoor van Yahoo te komen. Doen ze dit niet, dan volgt ontslag. Thuiswerken is voor de Yahoo-medewerkers in feite een arbeidsvoorwaarde. Mag dit zomaar worden afgeschaft? Hoe zit dat in Nederland?
Marissa Meyer, de nieuwe bestuursvoorzitter van Yahoo laat zich gelijk maar even gelden: thuiswerken wordt niet langer getolereerd. Doe je het wel, dan is je Yahoo-bestaan van korte duur en kan je online op zoek naar een andere baan. Te rigoureus volgens Jeroen Riemeijer, initiatiefnemer van InTransition, een samenwerkingsvorm gericht op advies, begeleiding en uitvoering van een reorganisatietraject.
Het kan zomaar zijn dat de verplichte invoering van de werkkostenregeling (WKR) niet op 1 januari 2014 plaatsvindt, maar één of twee jaar later. Dat berichtte het Financieele Dagblad (FD).
In 2012 gingen werknemers gemiddeld met 63,6 jaar met pensioen. Een half jaar later dan in 2011. Ruim 40 procent van de werknemers was bij pensionering 65 jaar of ouder. In totaal gingen vorig jaar 78.000 werknemers met pensioen aldus cijfers van het CBS.
Om de arbeidsmobiliteit in de regio op te drijven komt er over twee jaar in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland een informatiepunt voor de grensoverschrijdende arbeidsmarkt zo weet Express.be te melden.
Mannen hebben steeds vaker een deeltijdbaan. Werkte begin 2001 12 procent van de mannen in deeltijd, in 2012 is dit aandeel gestegen naar 17 procent. Vooral onder mannen van 15 tot 25 jaar is het aandeel met een deeltijdbaan gegroeid zo blijkt uit cijfers van het CBS.
54 procent van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking vindt salaris de belangrijkste reden om voor een werkgever te kiezen. Inhoudelijk interessant en uitdagend werk zijn steeds minder doorslaggevend, zo blijkt uit analyses van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder 20.000 respondenten die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking .
Dit jaar ziet de loonstrook er door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip (ULB) anders uit dan voorgaande jaren. Voor werknemers met een auto van de zaak is het bijvoorbeeld even opletten geblazen zo laat ADP weten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling