Werknemers bereiden zich wereldwijd slecht voor op hun pensioen. Dat komt door te weinig kennis en interesse. Bovendien zorgt de economische crisis ervoor dat werknemers geen geld hebben om opzij te zetten voor later. 62 procent van de werknemers denkt daarom langer te moeten doorwerken, in Nederland is dat zelfs de hoogste score: 68 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon naar de pensioenvoorbereiding in twaalf landen.
Zo’n tien jaar lang heeft de gemeente IJsselstein de verlofrechten van haar ambtenaren verkeerd berekend. Men ging uit van een voltijdsbaan terwijl voor gemeenteambtenaren een 36-urige werkweek geldt.
De traditionele vakantiebaan lijkt te verdwijnen. Niet de economische crisis maar vooral verdergaande flexibilisering, de vergrijzing en het feit dat er minder ongeschoold werk beschikbaar is, zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Dit verklaart de sinds 2009 structureel dalende vraag naar vakantiekrachten, zo blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Start People.
De herziening van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) is recentelijk door de Tweede Kamer goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer met de herziening van de WAV instemt, dan wordt onder meer de geldigheid van de tewerkstellingsvergunning (TWV) verkort van drie naar één jaar en is verlenging van de vergunning niet langer mogelijk.
Een vonnis van de Hoge Raad dat bepaalt dat elke werkoproep binnen een 0-urencontract tenminste 3 uurlonen moet opleveren kan wel eens betekenen dat de oproepkracht niet langer een goedkope oplossing is, maar zelfs een hele dure aldus juristen van CNV Vakmensen.
De werkneemster is in de functie van taxichauffeur werkzaam bij een taxibedrijf. Naast het brengen naar en halen van school van kinderen, wordt de werkneemster ook op wisselende tijdstippen opgeroepen voor andere ritten. De werkneemster stelt met verwijzing naar de wet dat zij voor iedere rit minimaal 3 uur loon moet ontvangen, ook al duurde de rit korter.
De inzet van flexibele arbeidsrelaties is een hot item voor elke werkgever. Er vindt een duidelijke verschuiving plaats in de verhouding tussen flexibele arbeidskrachten en vast personeel. Hoe groot is de behoefte aan flexibiliteit en wat is de gewenste verhouding?
In het sociaal akkoord dat de sociale partners en het kabinet in april overeenkwamen, past in de toekomst geen proeftijd meer in tijdelijke contracten van een half jaar. Ook concurrentiebedingen in tijdelijke contracten van welke lengte dan ook vervallen voortaan. Tegelijkertijd bieden deze afspraken nog onvoldoende zekerheid voor werknemers, zo blijkt uit een enquête onder 2300 personen uitgevoerd door vakbond De Unie in samenwerking met Debat op 2.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in een wetsvoorstel zijn plannen voor het pensioenstelsel en de premies lijfrenten bekendgemaakt en aan de Tweede Kamer aangeboden. De extra maatregelen op deze terreinen zijn in het sociaal akkoord overeengekomen. Het zijn aanvullende maatregelen op het al eerder versoberde pensioenstelsel. De sociale partners hebben tot 1 juni 2013 de tijd om met alternatieven voor of aanvullingen op de voorgestelde maatregelen te komen.
De werkgever kan op vier verschillende manieren kosten vergoeden die samenhangen met de dienstbetrekking.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling