Logo
  • Nieuws
  • 29 oktober 2015
  • Lianne Bouman

Opzegverbod zieke werknemer bij reorganisatie

Ook al moet een ondernemer zijn bedrijf i.v.m. bedrijfseconomische redenen afslanken, het is hem dan sinds 1 juli 2015 niet toegestaan zieke werknemers te ontslaan. Onder de Wet werk en zekerheid (WWZ) loopt ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen namelijk ‘altijd’ via UWV. Bij die ontslagroute blijft het opzegverbod bij ziekte van kracht.

Het opzegverbod tijdens ziekte betekent dat de werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer in de eerste twee jaar van zijn ziekte niet mag opzeggen.

Twee ontslagroutes

Na de invoering van de nieuwe ontslagregels heeft de werkgever de keuze uit twee ontslagroutes: via UWV of ontbinding door de kantonrechter. Kiest hij voor de laatste route, dan moet er wel sprake zijn van disfunctioneren of van andere persoonlijke omstandigheden.

WWZ

Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen is de werkgever onder de WWZ verplicht om naar UWV te gaan. Bij UWV is het opzegverbod tijdens ziekte altijd van toepassing. Dit betekent dat de werkgever bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen een zieke werknemer niet kan ontslaan.

Let op

Bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen kunnen werkgevers niet meer bij de kantonrechter terecht. Voorheen was dat wel mogelijk.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.