Logo
  • Nieuws
  • 16 juni 2015
  • Lianne Bouman

Geen ontslag bij onvolledig verzoek: een checklist

Vanaf 1 juli 2015 lopen bedrijfseconomisch ontslag en ontslag door langdurige arbeidsongeschiktheid via UWV. Voor het verzoek stelt UWV een speciaal formulier ter beschikking. Het is zaak deze volledig in te vullen. Alleen dan neemt UWV uw verzoek in behandeling en kan vervolgens al dan niet toestemming voor het ontslag verlenen.

Beeld Geen ontslag bij onvolledig verzoek: een checklist

UWV moet voldoende gegevens en bescheiden van u ontvangen voor een goede inhoudelijke beoordeling van uw ontslagverzoek.

Checklist ontslagverzoek bij UWV

Op het bij UWV digitaal ingediend verzoek om toestemming voor ontslag moet in ieder geval:

  • uw bedrijfsnaam en vestigingsadres en telefoonnummer vermeld staan;
  • voorzien zijn van een datum;
  • aangeven om welke beschikking u verzoekt;
  • de ontslagreden(en) vermeld staat/staan en een toelichting hierop;
  • voorzien zijn van de nodige documentatie. Denk aan schriftelijke instemming OR/PV als de reden van het ontslag bedrijfseconomisch is of het personeelsdossier (met name de re-integratieactiviteiten en het plan van aanpak) van de zieke werknemer.

Checklist belangrijke aandachtspunten

  • Bij een onvolledig verzoek deelt UWV u binnen twee werkdagen mee welke gegevens ontbreken. U krijgt dan acht dagen de tijd om de gegevens aan te vullen. Een termijnverlenging van enkele dagen is onder omstandigheden mogelijk.
  • Een verzoek om toestemming voor ontslag is niet zinvol als er een opzegverbod geldt. U mag bijvoorbeeld een arbeidsovereenkomst niet opzeggen als uw werkneemster zwanger is, als een werknemer (kortstondig) ziek is of bijvoorbeeld lid is van de ondernemingsraad. UWV zal in geval van een opzegverbod geen toestemming voor ontslag geven, behalve als blijkt dat het opzegverbod op korte termijn niet langer van toepassing is.
  • De verleende toestemming is vier weken geldig. Binnen die termijn moet u de arbeidsovereenkomst met uw werknemer schriftelijk opzeggen.

Let op

In de opzegbrief bent u vanaf 1 juli 2015 verplicht de reden van het ontslag te vermelden.

Nota bene

U kunt vanaf 1 juli 2015 ook nog steeds samen met uw werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen (ontslag met wederzijds goedvinden). Dit kan alleen schriftelijk. U spreekt samen af hoe het ontslag wordt afgehandeld. Bijvoorbeeld over de einddatum en de hoogte van de eventuele vergoeding voor ontslag. De werknemer heeft daarna een bedenktijd van 14 dagen. U moet hier in de beëindigingsovereenkomst op wijzen. Als u dit nalaat, dan heeft de werknemer een bedenktijd van 21 dagen.

Wet werk en zekerheid: ontslagrecht en duur WW
Regelgeving Wet werk en zekerheid: ontslagrecht

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.