Logo
  • Nieuws
  • 2 juni 2010
  • Lianne Bouman

Zo blijft u een aantrekkelijke werkgever ondanks de crisis

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt in het Centraal Economisch Plan 2010 dat de arbeidsmarkt voorlopig mat zal blijven. Dit heeft tot gevolg dat de focus van veel personeelsafdelingen voorlopig blijft liggen op reorganisaties. Wat kunt u doen om ondanks impopulaire maatregelen toch een aantrekkelijke werkgever te blijven?

Beeld Zo blijft u een aantrekkelijke werkgever ondanks de crisis

Het CPB heeft berekend dat de werkloosheid dit jaar stijgt naar 6,5 procent en dat dit percentage ook in 2011 niet zal verminderen. In de periode na 2011 zakt de werkloosheid nauwelijks en aan het eind van 2015 zal het nog steeds hoger dan 5,25 procent zijn.

 

Alleen groei zorg en welzijn

Een belangrijke reden waarom de werkloosheid niet sneller daalt, is het geringe aanbod van arbeid. Dit jaar daalt de werkgelegenheid flink en in de komende jaren groeit het aantal banen nauwelijks. In de marktsector blijft de werkgelegenheid constant, voor de overheidsdiensten wordt een daling verwacht. Alleen in de zorg- en welzijnssector wordt groei verwacht. Dat heeft vooral te maken met de vergrijzing - de werkgelegenheid zal hier 3 procent per jaar groeien.

 

Als gevolg van de naweeën van de crisis wordt er niet meer groei verwacht in de marktsector. Vooral bedrijven die willen investeren zijn hier het slachtoffer van. Zij moeten een hogere rente op vreemd vermogen betalen en zullen vooralsnog afzien van uitbreiding en investering. En dat heeft zijn impact op de werkgelegenheid.

 

Tips voor een goed werkgeversimago 

  • Probeer als het maar even kan ontslagen te vermijden. Door mensen te ontslaan waar geen werk voor is en tegelijkertijd nieuwe mensen aan te nemen die wel nodig zijn, geeft u een verkeerd signaal aan de arbeidsmarkt af.
  • Via Hyves en LinkedIn kunt u gratis in de ‘picture’ komen. U moet deze social media, om effectief te zijn, wel bijhouden. Dat wordt gewaardeerd en mensen zullen positief over u als werkgever gaan praten.
  • Zorg ervoor dat uw personeel enthousiast over u is. In crisistijden daalt de tevredenheid en het enthousiasme snel, zeker als ontslag dreigt. Blijf dus investeren in zaken die de betrokkenheid van medewerkers vergroot, zoals opleidingen en team events.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.