Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2008
  • Arzu Kokeng

Werkzoekende slaat werving- en selectiebureau over

Werkzoekenden vinden dat werving- en selectiebureaus meer bezig zijn met hun opdrachtgevers dan hun kandidaten en geld verdienen over de rug van werkzoekenden. Bijna de helft zal proberen om het bureau te passeren en rechtstreeks bij de opdrachtgever gaan solliciteren. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group, zo meldt Nu.nl.

Beeld Werkzoekende slaat werving- en selectiebureau over

Intelligence Group ondervroeg 403 hoog opgeleide personen naar hun mening over werving- en selectiebureaus. Ruim driekwart van de respondenten geeft aan liever direct bij een werkgever te solliciteren dan via een werving- en selectiebureau.

 

Hinderlijke brug

Slechts 22 procent van de ondervraagden is positief over werving- en selectiebureaus. Dat komt vooral door het gemak, de flexibiliteit, de snelheid en het omvangrijke aanbod van functies dat bureaus kunnen bieden, zo stelt Intelligence Group. Het merendeel van de ondervraagden is echter minder positief. Werving- en selectiebureaus vormen in hun ogen een hinderlijke brug tussen werkgevers en werkzoekenden, zo blijkt uit de cijfers.

 

Inkomsten mislopen

Bijna de helft van de werkzoekenden zal proberen om het bureau te passeren en rechtstreeks bij de opdrachtgever gaan solliciteren. Voor vijf procent vormt een bureau zelfs een dusdanige drempel dat men besluit om helemaal niet te gaan solliciteren, ook al is de functie interessant. Werving- en selectiebureaus kunnen hierdoor een hoop inkomsten mislopen, afhankelijk van de afspraken die zij met hun opdrachtgever gemaakt hebben.

 

Tip

Volgens Intelligence Group kan het imago van de bureaus verbeterd worden door een aantrekkelijk aanbod, zowel functie-inhoudelijk als arbeidsvoorwaardelijk. Verder beveelt het onderzoeksbureau aan om de arbeidsvoorwaarden bij de opdrachtgever te communiceren. Dan zullen werkzoekenden minder snel het werving- en selectiebureau passeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.