Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2008
  • Mariel Hovemann

Werkgevers weinig creatief met vacatureteksten

Werkgevers hebben moeite om goede en creatieve vacatureteksten te schrijven. Zelfs in deze krappe arbeidsmarkt weten zij zich nauwelijks te onderscheiden met hun vacatures.

Beeld Werkgevers weinig creatief met vacatureteksten

Standaardtermen en open deuren als informeel, ambitieus en dynamisch voeren de boventoon blijkt uit onderzoek van de AMC Academie bij bijna 100.000 vacatures op vijf verschillende vacaturesites. Dit terwijl het steeds belangrijker wordt om werkzoekenden op een creatieve en onderscheidende manier aan te spreken.

 

Gebrek aan creativitijd

Waarom gebruiken werkgevers massaal de weinig waarde toevoegende woorden? Volgens Vivian Tsang van de AMC Academie wegens gebrek aan tijd. “Werkgevers hebben meestal gisteren kandidaten nodig.” Maar niet alleen tijdgebrek speelt een rol, ook ontbreekt het werkgevers aan creativiteit bij het schrijven van competentieprofielen. Tsang: “Het lijkt erop dat veel werkgevers op zoek zijn naar dezelfde kandidaat.” De ideale kandidaat moet vooral zelfstandig en flexibel zijn. Zo komt de term ‘zelfstandig’ in diverse varianten voor in meer dan een derde van de onderzochte vacatures. Andere veelvoorkomende termen zijn ´uitdagend´ en ´professioneel´.

Ook als het gaat om het omschrijven van de organisatiecultuur tonen werkgevers zich weinig creatief. Veel organisaties claimen ‘dynamisch’, ‘informeel’ en ‘open’ te zijn.

 

Arbeidsmarktcommunicatie

Een unieke en onderscheidende positionering in de arbeidsmarkt wordt steeds belangrijker. Organisaties met een sterk werkgeversmerk hebben immers minder moeite om kandidaten aan te trekken. Toch lijken werkgevers hier nog nauwelijks invulling aan te kunnen geven in de praktijk. Aan het veelvuldig gebruik van standaardtermen ligt volgens Tsang een aantal redenen ten grondslag.  “Sommige werkgevers durven geen kandidaten uit te sluiten en beperken zich om die reden tot het gebruik van standaardtermen. Anderen weten gewoon niet goed naar wie ze op zoek zijn. Daarnaast weten we uit ervaring dat het merendeel van de recruiters en P&O-ers simpelweg nooit een training heeft gevolgd voor het schrijven van vacatureteksten.”  

 

Tip

Om het rendement te verhogen moet je weten wie je zoekt. Een scherper profiel van de kandidaat is makkelijker om in een vacaturetekst te verwoorden en maakt dat werkzoekenden zich eerder herkennen in een functieprofiel. Als het gaat om de cultuuromschrijving moeten organisaties zich vooral afvragen wat hun organisatie uniek maakt. Het antwoord op de vragen “Wie ben ik als werkgever en waarom zou iemand bij mijn organisatie willen komen werken?” vormt mede de basis voor een goede onderscheidende vacaturetekst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.