Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2010
  • Graziëla Sheotahul

Werkgevers discrimineren vooral op leeftijd en etniciteit

Volgens de Nederlandse beroepsbevolking discrimineren werkgevers vooral op leeftijd en etniciteit bij het aantrekken van nieuw personeel. Meer dan de helft deelt deze mening. Beide soorten discriminatie komen veel vaker voor dan discriminatie op werkervaring en geslacht.

Beeld Werkgevers discrimineren vooral op leeftijd en etniciteit

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) onder 552 werknemers van Intelligence Group. De meningen en ervaringen variëren tussen groepen. Waar vijftigplussers vooral discriminatie op leeftijd ervaren, ondervinden starters voornamelijk discriminatie op werkervaring. 72 procent van de vijftigplussers geeft aan dat leeftijdsdiscriminatie in de top 3 staat, tegen 39 procent van de personen in de leeftijdscategorie 15-19 jaar.

 

Allochtonen

Zowel autochtonen als allochtonen ervaren het vaakst discriminatie op leeftijd. Onder autochtonen bedraagt dit percentage 56 procent en onder allochtonen zelfs 70 procent. Met betrekking tot discriminatie op etniciteit komen de meningen van autochtonen en allochtonen overeen.

 

Marokkanen maken de grootste kans om gediscrimineerd te worden als het gaat om discriminatie op afkomst (84 procent). Zij worden op afstand gevolgd door Turken (52 procent) en Antillianen (50 procent).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.