Logo
  • Nieuws
  • 17 maart 2009
  • Gabor Mooij

Weet u wel wat uw medewerkers in huis hebben?

Wereldwijd worstelen organisaties met het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Stepstone. Uit een nationaal onderzoek van adviesbureau Vergouwen Overduin en de Nyenrode Business Universiteit blijkt dat het in Nederland niet anders is: veertig procent van de Nederlandse werkgevers weet zelfs niet welke werknemers boven- of ondermaats presteren.

Beeld Weet u wel wat uw medewerkers in huis hebben?

Uit het Nederlandse onderzoek valt verder op te maken dat bijna eenderde van alle respondenten niet in staat is om getalenteerd personeel aan te trekken. De helft van de respondenten weet niet precies welke talenten ze nodig hebben en meer dan de helft zegt dat het opleidingsbudget niet gericht wordt besteed aan cruciale competenties van talentvolle medewerkers en managers op sleutelposities. Ten slotte besteedt veertig procent van de respondenten niet systematisch aandacht aan de onderlinge prestatieverschillen op de werkvloer.

Talentmanagement

Internationaal geeft meer dan de helft van de ondervraagde werkgevers aan dat het steeds moeilijker wordt om talent te werven en te behouden. Toch wordt talentmanagement in de huidige omstandigheden belangrijker. Zeventig procent van de respondenten ziet talentmanagement namelijk als prioriteit.

 

Verantwoordelijkheid

Het is onduidelijk wie de verantwoordelijkheid voor talentmanagement zou moeten dragen. Uit het internationale onderzoek van Stepstone blijkt dat het merendeel (35 procent) van de respondenten talentmanagement een taak van HR vindt. Maar HR wordt op de voet gevolgd door de afdelingshoofden en de CEO’s, met respectievelijk 26 en 24 procent.

 

Tip

  • Bedrijf strategie als HR-afdeling. Pak talentmanagement gestructureerd aan waarbij alle HR-disciplines geïntegreerd zijn om zich te richten op het ontwikkelen van talent.

 

  • Stilstand is achteruitgang en dat geldt zeker voor scholing en training. Bezuinig daar dus niet op en zorg dat medewerkers helemaal klaar zijn bij de wederopstanding van de economie. Voorkom ad-hoctrainingen en laat het opleidingsprogramma onderdeel zijn van de HR-strategie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.