Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2008
  • Gabor Mooij

Vervangen slecht personeel geen optie voor HR-managers

Angst voor foute keuzes weerhoudt de meeste HR-managers ervan om slecht presterend personeel te vervangen door nieuwe mensen. Maar drie op de tien managers durft deze stap te zetten. Dit staat op de site Management-Issues.

Beeld Vervangen slecht personeel geen optie voor HR-managers

De koudwatervrees van de managers komt naar voren uit onderzoek van het Amerikaanse consultancybureau Caliper. Het bureau ondervroeg bijna 200 HR-managers. Volgens Caliper-oprichter Herb Greenberg zijn werknemers in economisch slechte tijden het belangrijkste concurrentievoordeel van een bedrijf. HR-afdelingen staan hierdoor onder druk om geen slecht personeel aan te nemen.

 

Als eenmaal de keuze is gemaakt voor nieuw personeel is het voor een bedrijf lastig om deze beslissing terug te draaien. Eerder onderzoek liet zien dat Amerikaanse bedrijven miljoenen dollars verliezen door het slecht aannemen van personeel. Het is daarom vaak makkelijker voor managers om door te modderen met bestaand personeel dat niet goed presteert.

De HR-managers uit het onderzoek van Caliper waren het erover eens dat zelfs iemand die op papier perfect past bij een bedrijf het in de praktijk nog niet goed hoeft te doen. Volgens Greenberg is een assesment een goede optie om deze onzekerheid op te vangen.

 

Tip

Naast een assesment is uw eigen netwerk en dat van uw (goed functionerende) personeel een middel om erachter te komen of een kandidaat een goede keuze is. Via persoonlijke ervaringen kunt u beter dan alleen op papier zien of iemands vaardigheden en persoonlijkheid goed aansluiten op uw organisatie. Ook de kandidaat zelf kan via het persoonlijke netwerk beter dan alleen via sollicitatiegesprekken inschatten of u als werkgever voor hem of haar de juiste keuze bent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.