Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2010
  • Mariel Hovemann

Rabobank blijft favoriete werkgever van Nederland

Ook dit jaar is de Rabobank weer de lijstaanvoerder van de top 50 favoriete werkgevers van het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van Intelligence Group. Shell bezet de tweede plaats, gevolgd door Philips.

Beeld Rabobank blijft favoriete werkgever van Nederland

Intelligence Group vroeg in het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) 2009 aan ruim 15.000 personen waar zij het liefst zouden willen werken. Net zoals een jaar eerder gaven zij de voorkeur aan de Rabobank. Shell nam de tweede plaats van Philips over. Deze laatste ging naar de derde plek. De top van de ranglijst is verder vrij stabiel. Afgezien van het Rijk en Defensie die beiden één plaats zijn gestegen. De NS daarentegen zijn twee plaatsen gedaald. De populariteit van vervoersbedrijven Connexxion en RET lijkt ook door een aantal incidenten in het openbaar vervoer te zijn beïnvloed. Beiden moesten flink wat plaatsen inleveren.  

 

Meest favoriete werkgevers 2009 en 2008

 

 

2009

2008

1

Rabobank

Rabobank

2

Shell

Philips

3

Philips

Shell

4

Politie

Politie

5

KLM

KLM

6

ING

ING

7

Het Rijk

Nederlandse Spoorwegen

8

Defensie

Het Rijk

9

Nederlandse Spoorwegen

Defensie

10

Unilever

KPN

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), 2008 en 2009

(de volledige top 50 is te vinden op www.intelligence-group.nl/Top50werkgevers)

 

Non-profit

In tijden van recessie geeft de beroepsbevolking wat meer de voorkeur aan de relatief stabiele overheidsinstellingen en andere non-profit organisaties. Maar liefst zeven nieuwkomers in de top 50 hebben een non-profit karakter, waaronder het UWV, de Koninklijke Landmacht en Gemeente Rotterdam. De zorgsector behoort daar helaas niet bij. Vooral ziekenhuizen zijn gedaald. Buiten de top 50 vielen onder andere AMC, LUMC, UMC Utrecht en Erasmus MC.

 

Financiële sector

De financiële sector daarentegen lijkt zich te hebben hersteld. Alleen in Fortis heeft men geen vertrouwen, zij zakte van plaats 22 naar plaats 115. ING bleef op de zesde plaats staan, maar werd wel minder genoemd dan een jaar eerder. ABN Amro kreeg meer aanzien en steeg met twee plaatsen naar de elfde plek.    

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.