Logo
  • Nieuws
  • 19 maart 2010
  • Manon Schuttrups

'Pas afspiegelingsbeginsel toe op aannamebeleid'

Organisaties moeten bij het aannemen van personeel letten op de leeftijd, zodat er een goede verdeling is over generaties. Aldus Vakbond CNV Publieke Zaak.

Beeld 'Pas afspiegelingsbeginsel toe op aannamebeleid'

Bij reorganisaties met gedwongen ontslagen worden via het zogenaamde afspiegelingsbeginsel de ontslagen wel over de verschillende leeftijdsgroepen verdeeld. Maar bij het aannamebeleid is echter niets geregeld.

 

Beroep op ondernemingsraad

De vakbond doet een beroep op ondernemingsraden en vakbondsvertegenwoordigers om het aannamebeleid van hun organisatie ter discussie te stellen. Zo kunnen ondernemingsraden de werkgever vragen elk kalenderjaar een overzicht te maken van het aannamebeleid op basis van het afspiegelingsbeginsel. Het uitgangspunt is een vacatureverdeling over de verschillende leeftijdsgroepen waaruit kandidaten zich melden. 

 

Pensioenleeftijd omhoog

Er wordt op een tweeslachtige manier met werknemers omgegaan, vindt CNV Publieke Zaak. De pensioenleeftijd gaat omhoog en de mogelijkheden om eerder uit te treden zijn al beperkt - langer doorwerken wordt tot nog toe vooral bevorderd via dwang. De oplopende kosten van voorzieningen (AOW en gezondheidszorg) moeten ook nog betaalbaar blijven. En de uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid zijn al versoberd. 

 

Flexibel contract

De meeste organisaties zoeken jonge kandidaten, mét ervaring, die zo goedkoop mogelijk zijn en genoegen nemen met een flexibel contract. Hierdoor hebben oudere werknemers grote moeite een nieuwe baan te vinden. Door bij het aannamebeleid het afspiegelingsbeginsel te hanteren krijgen alle leeftijdsgroepen gelijke kansen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.