Logo
  • Nieuws
  • 9 mei 2011
  • Miranda Panse

Overheid jaagt jong talent weg

Zeven op de tien ambtenaren en bestuurders verwachten dat de bezuinigingen het overheidsorganisaties moeilijk zullen maken om goede mensen binnen te halen en te behouden. Bij het Rijk zijn zelfs acht op de tien medewerkers daarvoor bang. 67 procent van de rijksambtenaren vreest voor een uittocht van vooral jonge medewerkers.

Beeld Overheid jaagt jong talent weg

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1800 ambtenaren door organisatieadviesbureau Hay Group. Bijna de helft van alle respondenten geeft aan dat in hun organisatie onvoldoende duidelijk is waar de bezuinigingen gaan vallen.

 

“Het gevaar ontstaat dat talentvolle, jonge medewerkers overstappen naar het bedrijfsleven,” vertelt Eric van Zelm van het Bestuur bij Hay Group. “Bovendien is het waarschijnlijk dat de overheid over twee a drie jaar massaal interim specialisten moeten inhuren, van wie dit jaar als bezuinigingsmaatregel afscheid wordt genomen. Hiermee profiteert het bedrijfsleven van de reorganisaties bij de overheid.”

 

Strategische personeelsplan

Elbert Hoogendoorn, senior consultant productiviteitsverbetering bij Hay Groep zegt hierover: “Besparingsmaatregelen hoeven een organisatie niet te verzwakken, mits ze deel uitmaken van een strategisch personeelsplan. De enquête maakt echter duidelijk dat het aan zulk beleid ontbreekt bij de overheid: er wordt vooral gesneden in de formatie en veel minder in het takenpakket. Alles willen blijven doen met minder mensen, verhoogt de werkdruk, verlaagt de kwaliteit van het werk en verslechtert het werkklimaat. Zo jaag je het talent weg.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.