Logo
  • Nieuws
  • 12 januari 2010
  • Manon Schuttrups

Oudere sollicitant voelt zich vaak gediscrimineerd

Oudere werknemers hebben het gevoel bij sollicitatiegesprekken gediscrimineerd te worden wegens hun leeftijd. Dat blijkt uit het onderzoek van vacaturesite Jobtrack onder 923 respondenten uit alle leeftijdsgroepen.

Beeld Oudere sollicitant voelt zich vaak gediscrimineerd

Van deelnemers aan het onderzoek in de leeftijd 46-55 jaar voelt 15 procent zich gediscrimineerd. Bij de leeftijdscategorieën daaronder is dit slechts 1 procent. Van de 55-plussers voelt zelfs een kwart zich gediscrimineerd.

 

Ook hebben ouderen het gevoel dat er niet goed naar hen geluisterd wordt of ze vinden de vraagstelling vervelend. En 63 procent van de respondenten ergert zich eraan dat het sollicitatiegesprek over een andere functie gaat dan in de advertentie stond vermeld.

 

Bedrijfsinformatie

Sollicitanten geven aan zich goed voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Zo zegt ruim de helft van de jongeren tot 26 jaar de sollicitatiebrief na te laten lezen. En voor het gesprek laten sollicitanten zich informeren over het bedrijf. Ze bekijken de bedrijfswebsite (88 procent), lezen de advertentie goed door (82 procent) en zoeken op het internet naar bedrijfsinformatie (66 procent).

 

Ruim driekwart van de respondenten bedenkt van te voren welke vragen hij heeft aan de gesprekspartner. En 90 procent besteedt extra aandacht aan het uiterlijk voor een gesprek, bijvoorbeeld door nette kleding aan te doen. 
 

Afwijzing

Afwijzingen gebeuren over het algemeen op een fatsoenlijke manier, vinden de respondenten. Het gebeurt niet vaak dat de sollicitant niets meer hoort na een gesprek. Wel laat een afwijzing vaak lang op zich wachten. In 60 procent duurt dit langer dan twee weken. Sollicitanten vinden met name de reden van afwijzing belangrijk om te weten, zodat zij zichzelf hierin kunnen verbeteren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.