Logo
  • Nieuws
  • 9 januari 2012
  • Mariel Hovemann

Organisatietrots belangrijker dan salaris

'Company pride' is belangrijk is voor de tevredenheid, inzet en motivatie van medewerkers zo blijkt uit medewerkersonderzoeken van Effectory. Opvallend genoeg belangrijker dan het salaris.

Beeld Organisatietrots belangrijker dan salaris

Nederlandse medewerkers zijn momenteel zeer tevreden over hun werk, zij beoordelen hun baan gemiddeld met een 7,5. Dit is het hoogste gemiddelde sinds jaren. En dit terwijl het salaris met een 5,7 juist matig beoordeeld wordt. Trots op de organisatie scoort een 7,0 en blijkt volop van invloed op de tevredenheid van de medewerkers.

 

Salaris

Hoe kan de invloed van het salaris zo gering zijn? Guido Heezen, directeur van Effectory, legt dit uit: "Hoewel iedereen zijn salaris ontzettend belangrijk vindt, blijkt uit onze onderzoeken dat de hoogte van de beloning maar matig bepaalt hoe tevreden een medewerker is. Salaris scoort altijd aan de lage kant: iedereen wil namelijk graag meer verdienen. Dit betekent echter niet dat het verhogen van het salaris ertoe leidt dat medewerkers dus tevredener zijn over hun werkgever. De correlatie tussen tevredenheid over de werkgever en de beloning is zwak. Tevredenheid ontstaat door goed werkgeverschap. En dat omvat veel meer dan hoog belonen. Een correcte beloning is een voorwaarde. Als die eenmaal eerlijk is vastgesteld, kun jij je als organisatie focussen op de zaken die écht het verschil maken voor je medewerkers."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.