Logo
  • Nieuws
  • 27 februari 2009
  • Tom Dobber

Onmogelijk om psychopaten met hersenscan te ontmaskeren

‘Ontmasker uw psychopaten met hersenscan’ was de kop van het artikel dat op 23 januari naar aanleiding van uitspraken van neuro-econoom Willem Verbeke op HRpraktijk.nl werd geplaatst. Nu blijkt uit een artikel uit het toonaangevende wetenschapsblad Nature dat het ontmaskeren van psychopaten met een hersenscan een iets te voorbarig aangekondigde ontwikkeling is.

Beeld Onmogelijk om psychopaten met hersenscan te ontmaskeren

In het artikel schrijft toponderzoeker op het gebied van neurologische processen in sociaal gedrag, Ralph Adolphs, dat de kennis op het gebied van hersenprocessen van mensen met psychopathisch gedrag beperkt is. Daarnaast schrijft hij: “Zelfs als toekomstige technologie ons een beter inzicht geeft in de samenhang van hersenen, stimuli en gedrag, dan wordt het analyseren van die gegevens heel erg lastig.”

 

Hersenscan

Neuro-econoom Willem Verbeke stelde dat je “met een hersenscan een beeld krijgt van wat er zich afspeelt in de hersenen, nog voordat gedrag zich ontplooit. Je ziet letterlijk hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets en alles komt naar boven met een scan.” En: “Ik ga er vanuit dat de scan binnen vijf jaar onderdeel van de sollicitatieprocedure wordt”

 

Volgens Adolphs is dat dus hoogstens toekomstmuziek. De data die nu nog beschikbaar is roept evenveel vragen op als dat het antwoorden geeft. Het is nu bijvoorbeeld nog onduidelijk in hoeverre aangeboren en aangeleerd gedrag, cultuur en individuele verschillen bijdragen aan psychopathisch gedrag.

 

Kortom: psychopathisch gedrag van potentiële managers is niet te voorspellen met een hersenscan, ook niet over vijf jaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.