Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Nieuwe Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) biedt werkgevers voordelen

De Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) is naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze nieuwe wet bevat maatregelen die het voor werkgevers aantrekkelijker moet maken om mensen met een arbeidsbeperking aan te stellen.

Beeld Nieuwe Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) biedt werkgevers voordelen

Als onderdeel van de nieuwe wet betalen werkgevers straks alleen voor wat de werknemers daadwerkelijk produceren. De overheid vult dit vervolgens aan tot maximaal het minimum loon via het instrument loondispensatie.

 

Fundamentele omslag

Staatssecretaris Paul de Krom noemt als doel van de nieuwe wet meer mensen kans op werk te geven die nu door een beperking ongewild zonder werk zitten. Hij hoopt dat de wet een ‘fundamentele omslag’ teweeg brengt in het denken over mensen met een arbeidsbeperking.

 

De Krom benadrukt dat hier een verantwoordelijkheid ligt voor werkgevers maar ook voor mensen zelf. Iedereen die kan werken moet dat volgens hem ook doen.

 

Wajong

Het streven is dat de nieuwe wet op 1 januari 2013 in werking treedt. De Wet Werk en Bijstand (WWB) gaat op in de nieuwe wet. Sociale werkvoorziening blijft bestaan voor mensen die alleen in een beschutte omgeving kunnen werken. Jonggehandicapten die voor 1 januari 2012 onder de Wajong vielen blijven bij het UWV. Dit geldt ook voor mensen die na die datum bij de Wajong komen en blijvend arbeidsongeschikt zijn.

 

Er komt een gefaseerde instroom in de WWNV. Per 1 januari 2013 gaan gemeenten ondersteuning bieden aan jonggehandicapten met arbeidsvermogen. Hier komt na een jaar de groep bij die dit jaar nieuw in de Wajong komt maar wel (gedeeltelijk) kan werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.