Logo
  • Nieuws
  • 4 april 2011
  • Miranda Panse

Nederland loopt achter met vrouwenquotum

Steeds meer landen kiezen voor het vrouwenquotum, maar Nederland heeft nog geen haast. Twee jaar geleden kwam de PvdA met het voorstel om streefcijfers te introduceren voor vrouwen. Dat voorstel ligt nog steeds bij de Eerste Kamer. In Europa komt het vrouwenquotum steeds vaker voor.

Beeld Nederland loopt achter met vrouwenquotum

Noorwegen was het eerste land dat een quotum introduceerde. Voor beursgenoteerde bedrijven geldt dat 40 procent van de zetels in de raden van bestuur moet bestaan uit vrouwen. Houden de bedrijven zich hier niet aan, dan worden ze opgeheven. In België moet binnen vijf jaar een derde van de topposities uit vrouwen bestaan; gebeurt dit niet dan gaat de eerstvolgende positie die vrijkomt naar een vrouw.

Zelfregulering

Het zal moeilijk worden om zo’n quotum te laten slagen in Nederland. “Nederland is een stuk minder hiërarchisch ingesteld dan Noorwegen of België. Je zult hier niet zo snel draagvlak krijgen voor dergelijke van boven opgelegde maatregelen. Daar komt bij dat door de deeltijdcultuur al snel in Nederland wordt gezegd dat het probleem eerder bij de vrouwen zelf ligt, dan bij de mannelijke bedrijfscultuur,” aldus Lizzy Venekamp van Opportunity in Bedrijf in de Volkskrant.

Venekamp heeft weinig vertrouwen in dit kabinet en verwacht dat EU-commissaris Redding hier verandering in gaat brengen. Begin maart liet Redding weten de voorkeur te geven aan zelfregulering. Maar zit er over een jaar nog steeds geen schot in de zaak, dan komt zij met plannen. Wat haar betreft moet in 2015 30 procent van de bedrijfstop uit vrouwen bestaan, en in 2020 moet dit 40 procent zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.