Logo
  • Nieuws
  • 16 april 2010
  • Gabor Mooij

Nederland blinkt uit met arbeidsproductiviteit en werkgelegenheid

Het Centrum voor Europese Hervormingen heeft Nederland uitgeroepen tot ‘Chief Hero’ van Europa. De reden is de combinatie van een hoge arbeidsproductiviteit met een hoge werkgelegenheid. Dit staat volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het rapport ‘The Lisbon Scorecard X: the road to 2020’.

Beeld Nederland blinkt uit met arbeidsproductiviteit en werkgelegenheid

Nederland staat ook met Denemarken, Zweden, Finland en Oostenrijk in de top vijf van landen die het beste scoren op de thema’s sociale gelijkheid, arbeidsmarktprestaties en duurzaamheid- en milieubeleid.

 

Lissabon-doelstellingen

In het rapport ‘The Lisbon Scorecard X: the road to 2020’ staan beoordelingen van individuele lidstaten op hun prestaties vanuit de Lissabon-doelstellingen. Het gaat om doelstellingen voor het jaar 2010 die zijn voortgekomen uit de Europese top in Lissabon in 2000. De doelstellingen zijn gekoppeld aan een economische- , een sociale- en een ecologische pijler.

 

Arbeidsparticipatie

Onderdelen van de doelen in economische pijler zijn een arbeidsparticipatie van 70 procent en een economische groei van drie procent. Nederland heeft momenteel een arbeidsparticipatie van 76 procent. De overheid wil in 2016 komen tot een arbeidsparticipatie van 80 procent.

 

Tip: Vanwege de vergrijzing en de gelijktijdige ontgroening zal de krapte op de arbeidsmarkt toenemen. Er zijn echter groepen waar de arbeidsparticipatie nog kan toenemen. Het gaat dan om ouderen, vrouwen en Wajong’ers. Vergeet deze groepen niet bij uw werving van nieuw personeel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.