Logo
  • Nieuws
  • 16 september 2009
  • Manon Schuttrups

Mogelijke boete bij benaderen sollicitant

Per 1 oktober gaat een nieuwe wet van kracht die het ongewenst benaderen bij consumenten en het bedrijfsleven moet voorkomen. Bedrijven kunnen dan niet langer vrijuit kandidaten benaderen die zij vinden op vacaturebanken. Bij overtreding, riskeren ze een boete van maximaal  450.000 euro.

Beeld Mogelijke boete bij benaderen sollicitant

Organisaties die werkzaam zijn binnen de arbeidsbemiddeling moeten kandidaten vanaf nu eerst screenen met hun eigen bestand en ontdubbelen met het bel-me-niet register voordat deze op de vroegere gangbare wijze benaderd kunnen worden. 

Inzage database
Organisaties uit de werving en selectie en uitzendbranche betalen veelal grof geld voor inzage in databases om ingeschreven kandidaten vrijuit te kunnen benaderen per telefoon of e-mail voor een van hun openstaande vacatures. Ingeschreven kandidaten kunnen echter geen  automatische toestemming geven voor het doorspelen van hun gegevens.

 

Geen oplossing
De vacaturebanken hebben op dit moment geen oplossing om het boeterisico voor haar klanten weg te nemen. "De meest eenvoudige oplossing voor de werving- en selectiebranche is dat vacaturebanken op aangeven van het bemiddelingsbureau de ingeschreven kandidaat gaan vragen of zij direct bij ons willen reageren." aldus Kor de Boer CCO van SalesProfs.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.