Logo
  • Nieuws
  • 8 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Minder sollicitanten liegen over salaris

Bijna 40 procent van werknemers liegt in een sollicitatiegesprek over zijn salaris – een aanzienlijke daling vergeleken met 2008 toen nog ruim de helft van de sollicitanten hierover loog.

Beeld Minder sollicitanten liegen over salaris

Een werknemer liegt tijdens een sollicitatiegesprek gemiddeld 100 tot 500 euro bovenop zijn huidige salaris. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank onder 1.000 respondenten. Het aantal mensen dat 500 euro boven op zijn huidige salaris liegt is nu 7 procent, waar dat vier jaar geleden nog een kwart van de werknemers was.

 

Krapte op de arbeidsmarkt

Mark Borgman van de Nationale Vacaturebank noemt dit “een heel groot verschil in vergelijking met vier jaar geleden.” Volgens hem komt het verschil door de krapte op de arbeidsmarkt: Werknemers willen de kans op een nieuwe baan nu niet verkleinen door op deze manier een hoger salaris af te dwingen.

 

Desondanks geeft 35 procent van de ondervraagden aan een hoger salaris doorslaggevend te vinden bij een nieuwe baan. Slechts 10 procent vindt betere secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk bij een overstap.

 

Top 3 eisen voor een nieuwe baan:

1.      Hoger salaris (35 procent)

2.      Leuke collega's (33 procent)

3.      Kortere reisafstand naar het werk (22 procent)

 

Ontevreden met salarisverdeling

Meer dan de helft van de ondervraagden is ontevreden over de salarisverdeling binnen hun bedrijf, zo blijkt verder uit het onderzoek. Ook dit is minder dan in 2008, toen 70 procent aangaf ontevreden te zijn met de salarisverdeling. Toch is slechts 10 procent nu tevreden met de salarisverdeling binnen hun organisatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.