Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2008
  • Mariel Hovemann

Lichte daling: vacatureaanbod lijkt te stabiliseren

Ook in september zette de daling van het online vacatureaanbod door, zo blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index. Maar aanzienlijk minder dan in augustus. Waar het online vacatureaanbod binnen de financiële sector daalde, krabbelde het aanbod in sectoren als onderwijs en de overheid weer op.

Beeld Lichte daling: vacatureaanbod lijkt te stabiliseren

“Als gevolg van de oplaaiende kredietcrisis lijkt het erop dat Nederlandse organisaties voorzichtiger worden in het werven van nieuwe medewerkers”, verklaart Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl, de daling van de Index. “Kijkend naar de ontwikkelingen in het derde kwartaal zien we een scherpe daling van het online vacatureaanbod. Toch heerst er nog steeds krapte op de arbeidsmarkt getuige ook het laagste werkloosheidscijfer in zes jaar.”

 

Zowel stijgers als dalers in september

Het aanhoudende negatieve nieuws resulteerde niet voor alle sectoren in een daling van het online vacatureaanbod. Vooral in de sectoren die minder beïnvloed worden door de economische cycli nam de Index behoorlijk toe. De grootste stijger was de sector onderwijs & training. Ook de publieke sector en de gezondheidszorg lieten een aanzienlijke stijging van het online vacatureaanbod zien. De Index van de sector financiële dienstverlening daalde en bereikte het laagste punt sinds januari 2006. De grootste dalers waren echter de sectoren horeca & toerisme, transport & logistiek en administratie.

 

Voorzichtige toename in Drenthe en Noord-Holland

Waar de Index in de helft van de provincies bleef dalen lieten Drenthe en Noord-Holland een voorzichtige stijging zien. In Noord-Holland was deze toename voornamelijk toe te schrijven aan een toename van het aantal online vacatures in de bouwsector.

 

Flevoland liet de grootste afname zien. Dalingen in onder andere management & consultancy, IT en transport & logistiek lagen hieraan ten grondslag. Ook in Limburg en Gelderland daalde de Index aanzienlijk. In Friesland, Overijssel, Utrecht en Zeeland bleef het online vacatureaanbod onveranderd.

 

Daling Europese Index zet door

Ook de Europese Index daalde voor de tweede achtereenvolgende maand. Waar vorige maand alle landen een daling lieten zien, onttrokken Duitsland en Zweden zich deze maand aan een neerwaartse trend. Grootste daler was Italië en ook de Index van Groot-Brittannië daalde aanzienlijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.