Logo
  • Nieuws
  • 15 maart 2010
  • Manon Schuttrups

Leidinggevende neemt rol HR-manager over

Ruim 40 procent van de Nederlandse leidinggevenden voert HR-taken uit zonder kennis van de wet- en regelgeving. Een derde van hen geeft aan desondanks steeds meer HR-taken toebedeeld te krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van Survey Sampling International (SSI) in opdracht van Randstad Nederland onder 520 leidinggevenden. 

Beeld Leidinggevende neemt rol HR-manager over

Deze groei van het aantal HR-taken en het gebrek aan kennis is een tendens die breed ervaren wordt en zichtbaar onafhankelijk van de bedrijfsgrootte. De belangrijkste HR-activiteiten waar leidinggevenden zich mee bezig moeten houden zijn beoordelingen, sollicitatiegesprekken en opleidingen. Zelf geven zij aan juist over deze onderwerpen meer informatie nodig te hebben.

 

Actuele HR onderwerpen

Bijna de helft van de leidinggevenden wil meer weten over diverse HR-onderwerpen. In hun dagelijkse werkzaamheden hebben zij vooral behoefte aan informatie over beoordelingen, opleidingen en arbeidstijden en -omstandigheden.

Opvallend is dat ze kennis over actuele onderwerpen als flexibel werken en het aannemen van tijdelijke medewerkers, ouderen en allochtonen minder relevant vinden. Terwijl een 20 procent aangeeft niet te weten hoe zij oudere werknemers moeten motiveren of zelfs in dienst houden. 44 procent kent de regelgeving omtrent het aannemen van ZZP’ers niet goed genoeg.

 

Raadplegen HR afdeling

Bijna 60 procent vraagt informatie van de HR-afdeling van het eigen bedrijf. De rest raadpleegt internet, de juridische afdeling of het wetboek.
Hoe groter het bedrijf, hoe groter de rol van de HR-afdeling; bij bedrijven met meer dan 1000 medewerkers gaat 85 procent van de leidinggevenden naar de HR-afdeling voor informatie.

 

Expertiserol van HR manager

Volgens Randstad is het al langer een trend dat lijnmanagers zelf de dagelijkse HR-taken uitvoeren. “De HR-manager wordt de adviseur en vraagbaak van de leidinggevende, in plaats van een dagelijks aanspreekpunt voor medewerkers,” aldus Chris Heutink, algemeen directeur van Randstad Nederland. “Dat vraagt een grotere nadruk op kennisoverdracht en een expertiserol van de HR-manager. Beide zijn juist nu hard nodig: onze maatschappij vraagt om een flexibeler inzet van personeel. Denk aan het aannemen van tijdelijke krachten of professionals. Leidinggevenden zijn veel te weinig bekend met deze materie, maar moeten er wel actie op ondernemen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.