Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Kamer: 30 procent vrouwen in bedrijfstop

Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en VVD wil dat de top van grote bedrijven voor minimaal 30 procent uit vrouwen bestaat. Als dit niet lukt, dan moeten ondernemingen zich verantwoorden en met een verbeterplan komen.

Beeld Kamer: 30 procent vrouwen in bedrijfstop

De Kamer wil met dit plan de doorstroom van vrouwen naar de top versnellen. Het voorstel heeft betrekking op de Raden van Bestuur en van Commissarissen van bedrijven met meer dan 250 werknemers.

 

Laag percentage

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de steun voor meer diversiteit in de top zich beperkt tot ‘mooie woorden, maar weinig daden’. Van de 116 nieuwe benoemingen op topniveau bij beursgenoteerde ondernemingen, het afgelopen jaar, waren er slechts 14 vrouw. Tweederde van de 107 bedrijven heeft geen vrouwelijke bestuurder of commissaris. Van de 813 hoogste functionarissen is 7 procent vrouwelijk.

 

Doorbreken old boys network

Het tempo van doorstroming ligt veel te laag, vindt PvdA-Kamerlid Paul Kalma. Door streefcijfers in te voeren hoopt hij dat in 2016 alle bedrijven aan de 30-procent-eis voldoen. Wat hem betreft kan de regel dan weer worden afgeschaft, "Maar mocht dan onverhoopt blijken dat dit niet heeft gewerkt, dan overwegen we een quotum." Daarvoor krijgt hij geen steun van de VVD. "Dit is een tijdelijke impuls om het old boys network te doorbreken," benadrukt Kamerlid Frans Weekers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.