Logo
  • Nieuws
  • 22 februari 2024
  • Bron: Intelligence Group

Iets minder vraag naar HR-professionals, maar schaarste blijft - IT-skills niet veel gevraagd

Hoewel de vraag naar recruitment- en HR-professionals in de loop van 2023 afnam, bleef de schaarste groot. Wat verder opvalt is dat nauwelijks ICT-eisen gesteld worden in de vacatures. Dit en meer blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers 2023 van Compagnon, uitgevoerd door Intelligence Group. 'Voor twee beroepsgroepen die essentieel zijn in de transitie die organisaties door moeten maken, zijn de vacatures en skillsprofielen opvallend klassiek'

Beeld Iets minder vraag naar HR-professionals, maar schaarste blijft - IT-skills niet veel gevraagd

Hoewel de vraag naar zowel recruitment- als HR-professionals in de loop van 2023 afnam, blijven beide doelgroepen lastig te werven. Gemiddeld kunnen professionals uit beide doelgroepen kiezen uit 4 openstaande vacatures. 

IT-skills nauwelijks gevraagd

Bij vacatures voor zowel recruitment- als HR-professionals worden nauwelijks IT-skills gevraagd. Opvallend aldus de onderzoekers, omdat 'beide functiegebieden leidend zijn in de digitaliserings- en automatiseringsslagen die werkgevers moeten doormaken'. Bob Roders, marketing manager bij Compagnon: "Van beide functiegebieden, die zelf ook steeds meer te maken krijgen met AI, tools, automatisering en digitalisering, had verwacht mogen worden dat ICT-vaardigheden meer en steeds vaker in de functieprofielen zouden terugkomen."

Dit gebeurt echter nog steeds niet veel. De snelstgroeiende IT-skill bij recruitmentprofessionals is ‘informatie en communicatietechnologie’. Deze komt in minder dan 1 op de 50 vacatures terug. Bij HR-professionals is dat in 1,4% van de vacatures. Daar is de snelstgroeiende - 59% ten opzichte van 2022 - ICT-skill Gws4All: ICT voor het sociaal domein. Deze komt terug in 0,6% van de vacatures. De meest gevraagde ICT-skill bij HR-professionals is kennis van personeelsinformatiesystemen (7,2%).

Lees hier meer resultaten uit het rapport Arbeidsmarkt HR en recruitment in cijfers 2023

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.