Logo
  • Nieuws
  • 4 februari 2009
  • Tom Dobber

Hoe dik is uw glazen plafond?

Het aantal vrouwen met een topfunctie bij een Nederlandse beursgenoteerde onderneming nam het afgelopen jaar nauwelijks toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse Female Board Index van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Beeld Hoe dik is uw glazen plafond?

Universitair docent Mijntje Lückerath-Rovers onderzocht 113 ondernemingen. Bij elke onderneming keek zij naar het aantal vrouwen in de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Gemiddeld bestaat 5,7 procent van Nederlandse top uit vrouwen Dit betekent een lichte stijging, vorig jaar was 5,2 procent van de bestuurders en commissarissen vrouw. Toch blijkt uit Europees onderzoek dat Nederlandse bedrijven het zo slecht niet doen.

 

Europa

De European Board Women Monitor van 2008, een onderzoek naar de vertegenwoordiging van vrouwen in het bestuur van de 340 grootste Europese bedrijven, laat zien dat de grote Nederlandse bedrijven het stukken beter doen. Gemiddeld bestaat het bestuur van de driehonderd grootste Europese bedrijven voor 9,7 procent uit vrouwen. Bij de negentien grootste Nederlandse bedrijven bestaat het bestuur gemiddeld voor 12,3 procent uit vrouwen.

 

Quotum

De Europese bedrijven die de meeste vrouwen in het bestuur hebben zijn Noors, Zweeds, Fins en Deens. Noorse bedrijven voeren de lijst aan, met gemiddeld 44,2 procent vrouwelijke bestuurders. Dit laat zich verklaren door het quotum dat de Noorse regering heeft ingevoerd. Veertig procent van de bestuurders moet volgens de Noorse wet vrouw zijn. De andere Scandinavische landen hebben te maken met streefcijfers.

 

In Portugal is het ‘glazen plafond’ het dikst. De zes grootste Portugese bedrijven hebben gemiddeld 0,8 procent aan vrouwelijke bestuurders en zijn daarmee hekkensluiter.

 

Welk glazen plafond?

Volgens vijf vrouwen met topposities in het Nederlandse bedrijfsleven zit het ‘glazen plafond’ uitsluitend tussen de oren van vrouwen die niet durven kiezen tussen gezin en/of carrière. Dit betogen ze op het weblog van HRstrategie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.