Logo
  • Nieuws
  • 12 mei 2010
  • Gabor Mooij

Het Nieuwe Werken komt nog maar beperkt uit de verf

In steeds meer organisaties komt ‘Het Nieuwe Werken’ in de plaats van het klassieke hiërarchische model. Deze organisaties blijken hier volgens een onderzoek van Bright & Company HR Strategy ook de eerste vruchten van te plukken. Toch komt het in de praktijk nog niet helemaal uit de verf.

Beeld Het Nieuwe Werken komt nog maar beperkt uit de verf

Het Nieuwe Werken houdt in dat werknemers tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken en de ruimte hebben om resultaten op eigen wijze te behalen. Ook hebben ze vrije toegang tot kennis en informatie en kunnen ze hun arbeidsvoorwaarden afstemmen op hun persoonlijke voorkeuren.

 

Betere samenwerking

Organisaties die Het Nieuwe Werken invoeren, besparen volgens het onderzoek fors op huisvesting, reis- en verblijfkosten en ICT. Ook verbetert het werkgeversimago en is er meer betrokkenheid bij de medewerkers. Daarnaast zijn er enige aanwijzingen dat Het Nieuwe Werken zorgt voor betere samenwerking, een effectievere toepassing van kennis en meer innovatiekracht.  

 

Bright & Company HR Strategy deed onderzoek bij ruim 20 organisaties die investeerden in Het Nieuwe Werken. Ondanks de positieve conclusies, stellen de onderzoekers ook dat Het Nieuwe Werken nog maar beperkt ‘uit de verf komt’. De initiatieven van organisaties op het gebied van Het Nieuwe Werken zijn lang niet altijd integraal en grootschalig.

 

Extra vrijheid

Volgens de onderzoekers is voor een overgang naar Het Nieuwe Werken een omslag nodig in denken en doen van managers en medewerkers. Niet iedere werknemer kan meteen overweg met de extra vrijheid en nieuwe wijze van aansturing. Hiervoor zijn een duidelijke invoeringsstrategie en goede begeleiding noodzakelijk.

 

Tip: Volgens onderzoek en ‘best practices’ is de rol van de leidinggevende essentieel bij het slagen van Het Nieuwe Werken (ook wel ‘flexibel werken’ genoemd). Bij Het Nieuwe Werken verandert de manier van samenwerken en leidinggeven namelijk het meest. Hierbij is het geven van vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen aan medewerkers cruciaal. Als u Het Nieuwe werken wil invoeren, doet u er daarom goed aan leidinggevenden op te leiden voor hun nieuwe leidinggevende rol.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.