Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2008
  • Mariel Hovemann

Groenpluk toegenomen

Ruim één op de tien studenten gaat in op de vraag van stagebedrijven om de opleiding vroegtijdig te beëindigen en bij hen in dienst te treden. Dit blijkt uit cijfers van het Nationaal Stage Onderzoek Studenten 2008 van Stageplaza.nl.

Beeld Groenpluk toegenomen

Bijna de helft van de studenten (49 procent) krijgt tijdens de stageperiode een baan aangeboden. Vorig jaar ging dit nog om 40 procent. De aanbieding gaat bij één op de drie studenten over indiensttreding alvorens klaar te zijn met studeren.

Voldoening
13 procent van de studenten heeft dit aanbod aangenomen. Een meerderheid van deze studenten zegt dit te hebben gedaan omdat ze plezier in het werk hebben. Ook zijn er studenten die het aanbod hebben aangenomen uit financiële overwegingen. De studenten die de aanbieding afwijzen, doen dit met name omdat zij eerst de studie af willen ronden.


 

Oorzaken
Voor een groot aantal bedrijven (35 procent) is personeelswerving de belangrijkste reden om stagiairs aan te nemen. Dit blijkt uit het Nationaal Stage Onderzoek voor bedrijven van het afgelopen jaar. Ruim de helft van de bedrijven verwacht dat in verband met arbeidskrapte groenpluk in de toekomst toeneemt. Opvallend is dat slechts 22 procent denkt hier zelf aandeel in te gaan hebben. Eén op de vijf bedrijven geeft aan in het verleden stagiairs te hebben aangenomen die hun diploma nog niet op zak hadden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.