Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Geeft u Ali (25) en Arie (50) evenveel kans?

De gemeente Den Haag begint een proef met anoniem solliciteren op vacatures op mbo-niveau. Ook het Amsterdamse stadsdeel Westerpark werft sinds kort op deze manier nieuw personeel. Beide werkgevers hopen door naam, geboorteplaats en -land bij sollicitaties te verwijderen, discriminatie tegen te gaan en de diversiteit binnen het personeelsbestand te vergroten. Dat meldt De Volkskrant.

Beeld Geeft u Ali (25) en Arie (50) evenveel kans?

Den Haag en Westerpark maken gebruik van het hulpmiddel Eerlijksolliciteren.nl. Via deze website hopen ze werkzoekende allochtonen, vrouwen en ouderen te helpen.

 

Voorkeur speelt een rol 

Ruim twee jaar geleden beet gemeente Nijmegen het spits af. Uit het eerste onderzoek bleek dat de kans op werk voor allochtonen groter wordt, als tijdens de selectieperiode informatie over hun afkomst achterwege wordt gelaten. De gemeente kon echter niet uitsluiten dat ook andere factoren een rol spelen, zoals de voorkeur voor een bepaald soort brieven. Om zeker te zijn van de resultaten, hield Nijmegen een tweede proef. De resultaten worden eind april verwacht.

 

Vaker afgewezen

Ook Manpower deed afgelopen jaar onderzoek naar het effect van anoniem solliciteren. Volgens het uitzendconcern hebben allochtonen er geen baat bij, de kans op een gesprek blijft even groot (of klein). Alle sollicitaties werden twee keer beoordeeld. De ene lezer beschikte niet over persoonlijke gegevens, de andere wel. Sollicitanten van buitenlandse afkomst werden wel vaker afgewezen. Dat ligt aan gebrek aan werkervaring, aldus Manpower.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.