Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2017
  • Mariel Hovemann
  • Bron: FD | Volkskrant

Flexschillen krimpen, vaste contracten groeien

De snelle groei en het tekort aan technisch personeel zorgt ervoor dat ASML zijn flexschil verder laat krimpen. Om werknemers beter aan zich te binden gaat de chipmachinemaker veel meer vaste contracten uitdelen. En ook andersoortige bedrijven gaan er steeds meer toe over om vaste contracten aan te bieden.

Beeld Flexschillen krimpen, vaste contracten groeien

ASML was extreem flexibel waardoor het cyclisch mee kon bewegen. Inmiddels zijn er andere tijden aangebroken. Het bedrijf heeft 600 vacatures openstaan en bijna dagelijks komen er nieuwe bij zo meldt het Financieele Dagblad. De hoogopgeleide flexwerkers zijn gewild. Zeldzame software- en IT-specialisten kiezen nog niet zo snel voor ASML, zeker niet in het buitenland waar het bedrijf moet concurreren met bijvoorbeeld Amazon, Facebook, Google en IBM.
Daarom neemt ASML nu het merendeel van hen in dienst. En ook wordt een grote groep een vast contract in het vooruitzicht gesteld. De flexschil ging van 30 naar 25 procent en zal verder krimpen naar minder dan 20 procent.

Volgens Marc Konings, manager arbeidsrelaties bij ASML is de psychologische en symbolische waarde van een vaste aanstelling groot.” Flexwerkers zijn gemiddeld minder tevreden dan vaste krachten. Ze doen vaak wel hetzelfde werk maar hebben niet gevoel dat ze er echt bij horen. Het is belangrijk dat je vertrouwen uitspreekt. De arbeidsmarkt beweegt. Mensen hebben andere opties, ze willen duidelijkheid. En die creëren wij nu,” aldus Konings in het FD.

Flexbuffer

ASML probeert de flexwerkers nu aan zich te binden door naast winstuitkeringen en opleidingen nu ook perspectief te bieden. Wel blijft een ‘gezonde flexbuffer’ altijd onderdeel van het bedrijf aldus Konings.

Herstel arbeidsmarkt

“Het economisch herstel is inmiddels een tijdje aan de gang en de arbeidsmarkt volgt,” zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS in de Volkskrant. “Eerst doen werkgevers meer met het zittend personeel, dan huren ze extra uitzendkrachten in en daarna nemen ze zelf mensen aan op tijdelijke contracten. De volgende stap is dat ze weer meer mensen in vaste dienst nemen. In dat stadium lijken we nu te zitten.”

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.