Logo
  • Nieuws
  • 15 maart 2010
  • Manon Schuttrups

Dik, lelijk, oud of walgelijk? Dan geen baan!

Het nieuwe personeelsbeleid van Prada Japan, schrijft voor dat oude, dikke, lelijke en walgelijke mensen niet langer kans maken op een functie. Dat doet een, inmiddels ex-, medewerker uit de doeken.

Beeld Dik, lelijk, oud of walgelijk? Dan geen baan!

Niet alleen sollicitanten worden genadeloos afgewezen. Het hoofd van het modeconcern in Japan, Davide Sesia, heeft besloten dat ook huidige werknemers die geen ‘Prada-uitstraling’ hebben, niet langer welkom zijn, aldus oud-medewerker Rina Bovrisse.

 

Ontslag om uiterlijk

Bovrisse heeft bijna twintig jaar ervaring in de internationale mode-industrieen en had als senior retailmanager van Prada Japan bijna 500 werknemers onder zich. Omdat de managers van het modeconcern enkel nog knappe werknemers willen, werd haar afgelopen mei gevraagd 15 stafleden te ontslaan omdat ze te lelijk waren.

Maar mevrouw Bovrisse werd zelf ook ontboden bij haar manager. Directeur Davide Sesia zou haar gevraagd hebben haar ‘haarstijl te veranderen en af te vallen’. Ook zou hij zich schamen voor haar lelijkheid en niet willen dat Italiaanse gasten haar zagen.

 

Nadat Bovrisse afgelopen november evengoed werd ontslagen, startte ze een rechtszaak. Ze klaagt het modebedrijf aan voor pesterijen en discriminatie. “Het is mijn verantwoordelijkheid om hardwerkende vrouwen te beschermen en hun werkomgeving veilig te stellen,” aldus Bovrisse.

 

Woordvoerders van Prada konden of wilden nog niet reageren. Wanneer de rechter uitspraak doet over de zaak, is nog onduidelijk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.