Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2009
  • Mariel Hovemann

‘De HR-manager moet als coach van de CEO fungeren’

HRtop100_6.gifWelke rol speelt HR in het krachtenveld van de boardroom? En hoe kan HR uitgroeien tot de beslissende factor bij het creëren van waarde voor de business? Ter gelegenheid van de lancering van de HR Top 100 sprak HR Strategie met managementgoeroe Fons Trompenaars.

Beeld ‘De HR-manager moet als coach van de CEO fungeren’

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens Trompenaars functioneren HR en CEO nog te weinig op gelijkwaardig niveau. Dat terwijl in zijn beleving voor HR een belangrijke rol is weggelegd als coach van de CEO binnen de organisatie. Iets wat hij wel terugziet bij de meeste HR-managers in de HR Top 100. Trompenaars: “Van de dertig procent van de HR Top 100 die meedoet aan de directietafel, daarvan is negentig procent ook coach van de CEO. Daarvoor is een dienend HR-leider nodig.”

 

Vragen stellen

De essentie van een dergelijke leider is vragen stellen aldus Trompenaars. “Mijn pleidooi voor een nieuwe HR-opleiding: leer studenten om alleen maar vragen te stellen. Moet je eens kijken wat er dan gebeurt.” “Vragen stellen is een absolute kunst. Alles moet gericht zijn op het stellen van vragen. Welke tien vragen stel ik? Dat zou de essentie van een goede HR-strategie moeten zijn!”

 

HR Top 100

Wie zijn de 100 belangrijkste HR Directors (m/v) van Nederland? Wat is hun visie op Human Resources Management en welke bijdrage leveren zij aan het succes van de organisatie waarin ze opereren? De antwoorden vindt u op www.hrtop100.nl.

 

Breng ook uw stem uit

U kunt ook zelf invloed uitoefenen op de samenstelling van de HR Top 100. Dit kan door online te stemmen op uw favoriete HR-professional of door nieuwe kandidaten aan te dragen. Vervolgens buigt een vakjury zich over de top 10 van genomineerden om te bepalen wie zich de Chief Human Resources Officer (CHRO) van het Jaar mag noemen. De winnaar wordt in 2010 op een speciaal event bekendgemaakt.

 

Ga naar www.hrtop100.nl en breng uw stem uit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.