Logo
  • Nieuws
  • 28 december 2009
  • Erik de Groot

De 5 randvoorwaarden voor groen HRM

Zowel binnen organisaties als bij (potentiële) werknemers groeit de behoefte om zorgvuldiger om te gaan met ons milieu. ‘Groen’ wordt dus ook belangrijk voor HRM.

Zomaar ergens beginnen met ‘vergroenen’ is niet verstandig. We vroegen 25 HR-professionals: Stel dat je wilt selecteren op ‘groen’, aan welke randvoorwaarden moet dan voldaan worden?

Beeld De 5 randvoorwaarden voor groen HRM

De top vijf genoemde randvoorwaarden voor het vergroenen van HRM:

 

  1. Is er voldoende draagvlak voor groen binnen de directie?
  2. Leeft groen voldoende onder de werknemers?
  3. Is groen relevant voor de specifieke functie?
  4. Komt groen terug in de andere HR-systemen en –instrumenten?
  5. Wordt de functie-eis groen gecommuniceerd naar potentiële kandidaten?

 

Voldoende draagvlak

Basis is dat er binnen de organisatie voldoende draagvlak is, zo blijkt uit de antwoorden. Zowel binnen de directie als bij het personeel. Hierbij kan de directie een voorbeeldfunctie vervullen door bijvoorbeeld de benzineslurpende auto te laten staan. Op nummer drie kwam de relevantie van groen gedrag terug. Voor de vacature van MVO-coördinator kan groen gedrag bijvoorbeeld zwaarder wegen dan voor andere functies.

 

Beloningscriteria

Overigens waren er ook HR-professionals die aangaven wanneer er echt voor groen wordt gegaan, dit terug moet komen in alle functies. De vierde conditie was om echt effect te creëren groen ook terug moet komen in bijvoorbeeld beloningscriteria en training. Laatste conditie was de communicatie over het belang van groen gedrag naar kandidaten. Hieraan kan simpel worden voldaan door toelichting over missie, doelen en strategie in de vacature.

 

De 25 interviews vonden plaats onder HR- en W&S-adviseurs binnen de Rabobank, in opdracht van mr. drs. Hans van der Heijden, hoofd Arbeidsvoorwaarden & Regelingen bij Rabobank Nederland en masterstudente Anne Annink.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.