Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2010
  • Erik de Groot

De 5 HR-trends voor dit jaar

Na een moeilijk 2009 is het belangrijk om vooruit te kijken. Welke ontwikkelingen en trends houden HR bezig? De afgelopen weken hebben we al vele ontwikkelingen besproken. Hier zetten wij kort de verschillende trends van 2010 voor u op een rij.

Beeld De 5 HR-trends voor dit jaar

Dit naar aanleiding van een vijftal trends afkomstig uit het internationale trendonderzoek van Science of the time. Al deze trends hebben in 2010 hun uitwerkingen op het HR-vakgebied.

 

De vijf HR trends voor 2010:

  1. Instantaneous Gratification – Het nieuwe werken
  2. Male-female – De opkomst van vrouwen
  3. Empower me – HR als Business partner
  4. For you, by you – Web 2.0 in HR
  5. Creative experience – Ervaar de HRpraktijk Dag 2010

 

Instantaneous Gratification – Het nieuwe werken

Werk is overal en altijd. Het is allang niet meer plaatsgebonden aan één vaste werkplek. Hedendaagse technologie maakt het mogelijk om altijd en overal uw e-mail bij te houden. Dit zorgt voor enorme veranderingen in de dagindeling. De berichten over ‘het nieuwe werken’ volgden zich eind van het jaar dan ook snel op. Negen tot vijf verliest meer en meer aan populariteit. Het nieuwe werken typeert zich juist door de bereidheid om te werken buiten normale werktijden, bijvoorbeeld in de avonduren. Zolang dit maar zorgt voor een betere tijdsinvulling van de dag.

 

Dit beeld werd nogmaals bevestigd door de berichten aan het eind van 2009 dat thuiswerken aan populariteit aan het winnen is. De Rabobank en SNS Reaal werden beide onderscheiden als beste werkgever van 2009 voornamelijk door hun beleid om het thuiswerken onder de werknemers te promoten. Benieuwd hoe u ook beter gebruik kunt maken van de mogelijkheden die het nieuwe werken biedt?

 

Het artikel ‘Maak het nieuwe werken tot een succes’ geeft u negen praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt.

 

Male-female – De opkomst van vrouwen

Het toenemende aantal werkende vrouwen is een trend die zich ook in 2010 zal doorzetten. Een trend die volledig wordt ondersteund door de regering. In oktober kwam het bericht dat de Kamermeerderheid van PVDA, CDA en VVD inzet voor een minimum van 30 procent vrouwen in de top van bedrijven. Dit om de doorstroom van vrouwen naar de top van bedrijven te stimuleren.

 

Maar ook het percentage vrouwen op de werkvloer zal naar verwachting flink gaan stijgen. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 77 procent van de grote bedrijven van plan is om meer vrouwen aan te nemen. Dit verbetert niet alleen de diversiteit binnen bedrijven, maar zorgt ook voor meer flexibele inzet van personeel. Nu de eerste tekenen van economisch herstel zichtbaar zijn beseffen werkgevers dat de traditionele manier van werken voorbij is. Parttime werkende moeders kunnen dan een hele andere invulling van het werk geven. Meer vrouwen op de werkvloer en in de top van bedrijven, een goede ontwikkeling of juist niet? Laat uw stem achter bij de discussie op de HRpraktijk LinkedIn groep.

 

Empower me – HR als Business partner

Empower: to give power of authority to. Een trend die binnen HR duidelijk zichtbaar is. Managementgoeroe Fons Trompenaars stelde het als volgt: “Momenteel functioneren HR en directie nog te weinig op gelijkwaardig niveau.” In zijn beleving is er juist voor HR een belangrijke rol weggelegd als coach van de CEO binnen de organisatie. De HR afdeling wordt HR Business partner. Er wordt verwacht dat de HR Business partner vanuit een eigen (strategisch) HR-perspectief de lijnmanagers ondersteunen bij het realiseren van de organisatiedoelen. Deze voor velen nieuwe manier van werken zal wel specifieke competenties vergen van HR, zoals kennis van business, strategische denken en niet te vergeten: de eigen communicatievaardigheden.

 

Om u te helpen met het verwerven van de benodigde kennis heeft HRpraktijk in samenwerking met de Rotterdam School of Management de leergang bedrijfskunde voor HR- managers ontwikkeld. Deze leergang helpt u met de ontwikkeling tot sparringpartner voor de directie en als klankbord voor lijnmanagers.

 

For you, by you – Web 2.0 in HR

Digitale interactie biedt de mogelijkheid om overal mee te kunnen doen. Een goed voorbeeld hiervan is web 2.0. De trend die beschreven wordt als de volgende fase in de ontwikkeling van het internet. Het is een vernieuwde manier van communiceren met doelgroep. Deze doelgroep krijgt steeds meer een stem op het internet. Positieve, maar ook negatieve meningen en ervaringen worden in een mum van tijd verspreid over het wereldwijde web. Het biedt daarom ook vele kansen. Een bedrijf kan inmiddels al lang niet meer zonder een corporate website.

 

Maar ook websites zoals Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn of Youtube zijn niet meer weg te denken. Het biedt de mogelijkheid om direct contact te onderhouden met de doelgroep. Zo kunt u bijvoorbeeld via Youtube een geschikte kandidaat zoeken voor een lang openstaande vacature. Daarentegen wordt het voor de doelgroep ook een stuk eenvoudiger om een mening te vormen over een bedrijf. Communicatie is dus al lang niet meer eenrichtingsverkeer. Ook HRpraktijk doet hieraan mee. Zo kunt u lid worden van de officiële LinkedIn groep van HRpraktijk. Meld u aan via www.hrpraktijk.nl/linkedin en laat u horen.

 

Creative experience – Ervaar de HRpraktijk Dag 2010

Verschillende trends zijn gepasseerd. De laatste waarneembare trend in dit rijtje is de ‘creative experience’, de trend van de beleveniseconomie. ‘Werk is theater en elke onderneming creëert zijn eigen podium’, is hierbij een bekend motto. Gewone, bekende dingen zoals congressen, werkomgeving en het strategische beleid krijgen een nieuw jasje.

 

Denk bijvoorbeeld aan de trend om nieuw personeel op ‘groen gedrag’ te selecteren. De behoefte om zorgvuldig om te gaan met het milieu is de laatste jaren flink gegroeid bij (potentiële) werknemers. Een begin voor een groenere onderneming kan gemaakt worden bij de selectie van nieuw personeel.

 

Maar waar dan precies te beginnen? Om u volledig te informeren over deze en de voorgaande trends organiseert HRpraktijk de HRpraktijk Dag 2010. Deze wordt gehouden op 27 april en zal zich volledig richten op HR in control. Onderwerpen zoals HR als businesspartner, leiderschap binnen organisaties en talentmanagement zullen uitgebreid aanbod komen. Het volledige programma van de HRpraktijk Dag kunt u terugvinden op www.hrpraktijkdag.nl.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.