Logo
  • Nieuws
  • 28 april 2010
  • Graziëla Sheotahul

Aandeel vrouwen in top stijgt langzaam maar gestaag

Het aandeel vrouwen op topposities is in een jaar tijd met bijna 2 procent gestegen. Dit geldt althans voor de groep ondertekenaars van het Charter Talent naar de Top, dat twee jaar geleden is gestart.

Beeld Aandeel vrouwen in top stijgt langzaam maar gestaag

Het Charter Talent naar de Top beoogt een structurele verbeteringen voor meer vrouwen aan de (sub)top. De geboekte voortgang is positief, zeker gezien de economische tegenwind. De groep van 106 ondertekenaars van het Charter vertegenwoordigt nu bijna 600.000 werknemers.

 

Actieve werving

Het aandeel vrouwen in de top bij de ondertekenaars van 2008 bedroeg bij de startmeting vorig jaar 16,7 procent. In 2009 is dit aandeel gestegen naar 18,4 procent. De ondertekenaars van 2009 hebben zelfs een hogere startsituatie met een gemiddeld aandeel vrouwen in de top van 20,9 procent. Het aandeel vrouwen in de in- en uitstroom is een aandachtspunt. Er stromen relatief minder vrouwen in en meer vrouwen uit. De nadruk moet gericht zijn op actieve werving en behoud van vrouwelijk talent.

 

Diversiteitbeleid

Aad Veenman, voorzitter van de Commissie Monitoring Talent naar de Top: “Het jaarlijks meten van diversiteitscijfers, het in positieve zin onderscheiden van organisaties die daadwerkelijk voortgang boeken en het transparant rapporteren over de voortgang, leveren volgens ons een duidelijke bijdrage aan meer vrouwen aan de top. Als Commissie moedigen wij alle Nederlandse organisaties aan om hun doelstellingen voor diversiteit zowel intern naar de werknemers toe, als extern in het jaarverslag en op de website, duidelijk uiteen te zetten. Deze transparantie draagt ook bij aan de positionering als aantrekkelijk werkgever.”

 

De Commissie heeft enkele organisaties geselecteerd die op de essentiële succesfactoren een aansprekend voorbeeld zijn voor een succesvol diversiteitsbeleid. Dit zijn Allen & Overy, Achmea, Fortis Bank Nederland, Gemeente Amsterdam, IBM Nederland, De Nederlandsche Bank, Ministerie van Defensie, KPMG, &Samhoud, Royal Haskoning, De Politie en Het Kadaster.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.