Logo
 • Nieuws
 • 15 juni 2020
 • Bron: Intelligence Group

28 procent minder vacatures sinds lockdown

Sinds de intelligente lockdown in ons land zijn er gemiddeld 28 procent minder vacatures geplaatst. De grootste klap aan de vraagkant van de arbeidsmarkt ligt daarin bij directe werkgevers (profit en non-profit) met een krimp van 37 procent, terwijl de krimp bij bemiddelaars kleiner is (-22%).

Beeld 28 procent minder vacatures sinds lockdown

Dit blijkt uit analyse door Intelligence Group op de Jobdigger data van alle vacatures in Nederland tot en met 7 juni 2020. De daling aan de vraagkant op de arbeidsmarkt was overigens al ingezet voor de coronacrisis, waardoor de totale krimp sinds januari 2020 op -38% komt. Het huidige vacatureniveau is overigens nog steeds vergelijkbaar met dat van begin 2018.

"Werk en de arbeidsmarkt maken een grote transitie door, sinds de coronacrisis," licht Geert-Jan Waasdorp, Directeur Intelligence Group, toe. "Werkplekken en werkomgevingen zijn veranderd, manieren van werven en solliciteren veranderen en de arbeidsmarkt verliest haar dynamiek. Toch blijft er vooralsnog schaarste en is er voldoende actuele vraag naar arbeidspotentieel. De echte groei van de werkloosheid wordt op z’n vroegst pas na de zomervakantie verwacht, als de grote werkgevers reorganisatieplannen gaan uitvoeren."

Last van 1,5 meter economie?

Uit onderzoek van Intelligence Group onder 2.023 werkzame personen uit de Nederlandse beroepsbevolking blijkt dat bijna de helft (47%) van de mensen in Nederland werkt in een vakgebied dat zich goed leent voor de 1,5 meter economie.

De top-10 vakgebieden die de minste beperkingen ondervinden van de restricties van de 1,5 meter zijn:

 1. Communicatie/ PR/ Journalistiek
 2. Financieel/ Accountancy
 3. Marketing
 4. ICT/Automatisering
 5. Callcenter/ klantenservice
 6. Administratief/ Secretarieel
 7. Personeel en organisatie/ HRM
 8. Agrarisch/ Visserij/ Tuinbouw
 9. Directie/(interim)-management
 10. Beleid en bestuur

35 procent van de werkende beroepsbevolking werkt in een vakgebieden dat zich niet of minder goed leent voor de 1,5 meter economie. De top-10 daarin zijn:

 1. Onderwijs, opleiding en training
 2. Verpleging/ Verzorging/ Welzijn
 3. (para)Medische dienstverlening (mens of dier)
 4. Cultureel/ Kunst
 5. Horeca/ Bediening en voedselbereiding
 6. Sociaal/ Maatschappelijk/ Agogisch
 7. Toerisme/ Recreatie/ Sport
 8. Installatie, reparatie en onderhoud
 9. Beveiliging/Defensie/Politie/Brandweer
 10. Productie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.