Logo
  • Nieuws
  • 21 januari 2013
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Redactie HR Praktijk

‘Je verdient wat de markt voor je betaalt’

Oudere werknemers hebben bij Capgemini het verzoek gekregen salaris in te leveren ten gunste van de ontwikkeling van jongeren. Volgens Jarico Vos, landelijk voorzitter van de JOVD – de VVD-jongerenorganisatie - is dit een van de laatste taboes die op de arbeidsmarkt bespreekbaar moeten worden gemaakt.

Voor het radioprogramma Kamerbreed gingen de voorzitters van de jongerenpartijen in debat over de vraag of ouderen standaard salaris moeten inleveren. Vos gaf daarin aan dat hij het ermee eens is dat de politiek zich niet al teveel in wetgeving moet bezig houden met hoeveel iemand verdient. “Ik ben het ook eens met de uitspraak van Toon [Geenen, JS-voorzitter, red] dat je het beste geld kan krijgen op het moment wanneer je dat nodig hebt, maar ik denk dat je dat voornamelijk aan de markt over moet laten omdat de markt moet bepalen wat iemand op een gegeven moment waard is. Dan is het inderdaad zo dat iemand die al op wat hogere leeftijd komt meer ervaring heeft, nieuwe kennis heeft en op die manier ook een betere bijdragen kan leveren aan een bedrijf.”

Afname productiviteit

Er komt volgens Vos echter een moment dat de productiviteit afneemt. “Het is moeilijk een duidelijke en harde grens te stellen, maar zeg eens rond een jaar of 55. In dat geval zou het wellicht rechtvaardig zijn als he t salaris daar iets op achteruit gaat: je verdient uiteindelijk wat de markt voor je wil betalen. En als dat dan ook betekent dat dat ook zijn weerslag geeft op het loon, dan denk ik dat het rechtvaardig is om dan zo de arbeidsmarkt marktconform te houden. Maar er ook voor te zorgen dat jongeren de kans hebben om in te stromen en dat ouderen een kans hebben om toch langzamerhand hun kennis in te zetten en te erkennen dat het misschien wat langzamer gaat.”

Niet altijd meer verdienen

“Maar juist oudere werknemers zijn van waarde door hun ervaring die ze overdragen aan jongere werknemers", stelde ROOD-voorzitter Lieke Smits daar tegenover. Het systeem waar JS-voorzitter Toon Geenen voorstander van is en waarin je vanaf je vijftigste minder gaat verdienen is Smits het ook niet mee eens: "Het beeld wordt geschetst dat mensen altijd maar meer blijven verdienen, maar dat is niet zo in de praktijk."

De uitzending van het radioprogramma Kamerbreed is hier terug te luisteren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.