Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 20 september 2023
  • Staffboost

Personeelstekorten, efficiency en eenvoud: de invloed van StaffBoost

“Ontdek de talenten en ambities van je eigen personeel. Richt je vanuit een nieuwe blik op het menselijk kapitaal: medewerkers met verborgen potentieel. Zij bezitten verschillende, nog onontdekte kwaliteiten die van grote waarde kunnen zijn voor je bedrijf.” Ontmoet Lenny Nederveen en Renate Pronk, de drijvende krachten achter StaffBoost. Ontdek alles over hun reis en droom om meer uit de wereld van HR te halen.

Beeld  Personeelstekorten, efficiency en eenvoud: de invloed van StaffBoost

Lenny en Renate ontmoetten elkaar voor het eerst in 2014 bij Maersk in de Rotterdamse haven, en de klik was er meteen. Deze connectie vormde het fundament voor een bijzondere vriendschap, waarbij eerlijkheid, vertrouwen en jezelf open durven stellen, de basis vormen. Door deze hechte band ontstonden niet alleen mooie herinneringen, maar ook ambitieuze plannen.

Van dromen naar daadkracht

Lenny en Renate werkten beiden 20 en 15 jaar in HR en ondervonden diverse uitdagingen. ‘Dit kan efficiënter,’ dachten ze. Lenny bleef dromen ooit met een eigen product HR de broodnodige en duurzame impuls te geven. Ze had een brein vol borrelende ideeën. Een proces dat menig ondernemer kent. 

Van 2014 tot 2018 hebben beiden talloze gesprekken gevoerd over deze obstakels. “Op een gegeven moment raakte ik een soort van geobsedeerd door het onderwerp personeelstekort,” merkt Lenny op. In 2018 begon zij haar ideeën bij te houden in een notitieboekje. De eerste woorden die ze noteerde, waren: personeelstekorten, efficiency en eenvoud.

Personeelstekorten: de rode draad

In al die jaren ging het in werkoverleggen van HR-afdelingen telkens over personeelstekorten en de omslachtigheid van werkprocessen. Telkens weer, bij ieder bedrijf, vormden deze onderwerpen de rode draad.

‘Hoe zit het met de vacatures, hoeveel zijn er ingevuld?’

De thema’s arbeidsmarktkrapte en personeelstekorten zijn de afgelopen jaren actueler dan ooit geworden. “Terugkijkend op diverse bedrijfsprocessen, wist ik: dit kan eenvoudiger. We kunnen niet alleen personeelstekorten oplossen, maar ook hogere doelen bereiken,” vertelt Lenny.

In 2020 wisten ze het zeker: StaffBoost is dé oplossing voor het aanpakken van personeelstekorten op een simpele, innovatieve manier. De HR-tool werpt niet alleen een frisse blik op de HR-processen, het tackelt ook meerdere problemen symptomen binnen de HR-cyclus die voortkomen uit personeelstekorten. En daar was het zaadje geplant.

Vissen in de eigen vijver

Een eenvoudige tool om personeelstekorten op te lossen door intern te kijken binnen je eigen medewerkersbestand. Veel tools richten zich op externen, wat leidt tot concurrentie in dezelfde vijver. Door intern te de arbeidsmarkt te verkennen en je eigen personeelsbestand erbij te betrekken, vind je de oplossing dichterbij dan je denkt.

Renate adviseert: “Ontdek de talenten en ambities van je eigen personeel. Het unieke van elk bedrijf zit in zijn medewerkers. Met StaffBoost richt je je op je menselijk kapitaal: medewerkers met verborgen potentieel. Zij bezitten verschillende, nog onontdekte kwaliteiten die van grote waarde kunnen zijn voor je bedrijf.”

'Met StaffBoost ga je op een nieuwe manier samenwerken.'

Geef personeel gehoor

Renate hoorde als HR-interimmer geregeld van teams: “Dit hadden wij ook wel willen doen, maar jullie werden alweer ingevlogen.” Of: “Ik had me daar graag in willen ontwikkelen, maar voldeed niet aan de eisenlijst.” Ze licht toe: “Met StaffBoost ga je op een nieuwe manier met elkaar samenwerken en stap je af van de standaard sollicitatieprocedures, en geef je gehoor aan je medewerkers. Sta jij open voor de vindingrijkheid van jouw medewerkers?”

De meest effectieve samenwerkingen zijn win-win

Het verenigen van bedrijfsbelangen met die van medewerkers is al jarenlang een HR-uitdaging. Arbeidsomstandigheden worden steeds ingewikkelder. Denk aan de personeelstekorten, verschillende generaties op de werkvloer. “We zien dat bedrijven veel aandacht besteden aan lifestyle, vitaliteit en eetgewoontes. Bedrijven voelen zich bijna verantwoordelijk voor het totale leven van hun medewerkers. Wij denken dat je je als HR moet beperken tot datgene waar je voor verantwoordelijk bent: de onderlinge verbinding, stimuleren,de administratie en de mentale druk verminderen en mensen de ruimte geven om creatief te zijn. Bevorder kwetsbaarheid, waardoor contacten verdiepen.”

‘Wanneer belangen samenkomen ontstaat een mooie vicieuze cirkel, die impact laat zien.’

Lenny: “Als je deelt, vermenigvuldigt het zich, en dat is precies wat StaffBoost doet. Deze tool kijkt naar de bedrijfsbehoeften, zoals het oplossen van personeelstekorten en het verminderen van verzuim. Dat niet alleen, StaffBoost biedt ook ruimte voor medewerkers en richt zich op hun belangen, zoals persoonlijke ontwikkeling, salarisgroei, vrijheid en functieverandering. Het draait kortom niet alleen om de bedrijfsbelangen, maar ook om die van de medewerkers, en het streeft ernaar deze zoveel mogelijk te verenigen. Wanneer belangen samenkomen, blijft een gezonde cyclus draaien.”

“Hiermee ontstaat een mooie vicieuze cirkel, die impact laat zien. Is dit niet de Circle of Influence die Covey bedoelt? Medewerkers die ruimte ontvangen om mee te denken zijn in de regel namelijk meer betrokken medewerkers, minder geneigd om het bedrijf te verlaten, minder vaak ziek en productiever. Wat bijdraagt aan meer groei voor het bedrijf.”

Renate vult aan: “Als je als bedrijf bereid bent om zowel naar de bedrijfsbelangen als naar de belangen van de medewerkers te kijken, dan gaat het goed werken. Ben jij als bedrijf bereid net als Columbus een nieuwe route te ontdekken?”

Kruisbestuiving in de HR-cyclus

De kracht van StaffBoost ligt in het oplossen van personeelstekorten, maar als je de tool optimaal inzet heeft het ook invloed op een groter deel van de HR-cyclus. Omslachtige werkwijzen en dito processtappen komen aan de oppervlakte en kun je met de tool aanpassen. “Het is een efficiencyslag op de recruitmentafdeling,” aldus Lenny.

(Een) Boost (voor) je eigen personeel

Renate kwam in haar loopbaan ontevreden werknemers tegen die graag meer ruimte wilden om mee te denken met bedrijfsuitdagingen. StaffBoost biedt personeel de kans om hun werk uitdagender te maken, zich te ontwikkelen en betrokken te zijn, zodat ze met nog meer enthousiasme aan het werk gaan.

Op een werkplek waar werkgeluk geen prioriteit heeft, heeft men vaak te kampen met een hoog verzuim. Zowel uit ervaring van Lenny en Renate als uit diverse onderzoeken blijkt dat werkgeluk een cruciale rol speelt bij het verminderen van ziekteverzuim. Ziekteverzuim is het probleem, werkgeluk is de oplossing.

De planeten van StaffBoost

Als je bedrijf zich aansluit bij StaffBoost, vullen je medewerkers een korte test in met negen vragen. In StaffBoost kennen we een planetary map welke bestaat uit 9 planeten. Elke ‘planeet ’ bepaalt wie we zijn en waar we voor staan. Je medewerkers krijgen inzicht in hun sterke punten en wat hen enthousiast maakt. Ook jij als HR krijgt hier inzicht in. Zo identificeer je de krachten binnen het team en koppel je de juiste boosts (opdrachten/vacatures) aan de juiste werknemer.

Lenny: “Je past vanzelfsprekend nooit bij één planeet. Bij StaffBoost kijken we naar persoonlijke doelen, de motivatie en ambitie van het individu en vermijden we hokjesdenken.”

Vliegensvlugge, eenvoudige implementatie

Hoe werken die ‘planeten’ en ‘boosts’ van StaffBoost? Het is gelukkig enorm eenvoudig. StaffBoost werkt zodra de HR-afdeling het omarmt. In het begin ondersteunen Lenny, Renate en de StaffBoost-ambassadeurs door een gratis masterclass te geven. In een dagdeel worden praktijkvoorbeelden besproken, samen met alle tips en tricks, zodat StaffBoost optimaal werkt voor jouw bedrijf.

Zachtgekookt ei

Voor veel HR-afdelingen is het een voortdurende strijd om serieus te worden genomen en niet alleen te worden beschouwd als kostenpost. Een ‘zacht ei’ wat onvoldoende strategische impact verkrijgt binnen bedrijven aldus Renate en Lenny. Dit was een extra trigger om StaffBoost te ontwikkelen.

Met StaffBoost kunnen bedrijven aantonen dat ze kosten kunnen verlagen, zoals vacature-, verzuim-, verloop- en recruitmentkosten, terwijl ze de groei van zowel medewerkers als het bedrijf bevorderen. Zelfs als HR niet rechtstreeks betrokken is bij het primaire proces, is het essentieel om te laten zien hoe HR bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen. StaffBoost maakt zaken concreet.

‘StaffBoost is de Circle of Influence binnen jouw bedrijf’

Waar gaat de StaffBoost-reis heen?

Renate: “Met StaffBoost streven we naar duurzame oplossingen, geen tijdelijke pleisters. Hoewel nieuwe tools aanvankelijk vragen oproepen, geloven we dat bedrijven uiteindelijk zullen zien wat StaffBoost kan bereiken en bijdragen. Groots blijven dromen is wat we doen.”

Lenny: “We delen Covey's inzicht dat wederzijdse afhankelijkheid geavanceerder is dan onafhankelijkheid. Hoewel de samenleving vaak onafhankelijkheid promoot, gelooft StaffBoost dat samenwerking met anderen betere resultaten oplevert dan solitair werken. StaffBoost is de Circle of Influence binnen jouw bedrijf.”

Nieuwsgierig?

Tijdens de sessie StaffBoost geeft HR meer impact tijdens HR Day kun je Lenny en Renate jouw HR-vraagstuk voorleggen om deze eens vanuit een ander perspectief te bekijken. In een Q&A geven ze kort en eenvoudig weer op welke manier StaffBoost kan bijdragen met een creatieve blik. Wil je met jouw HR-afdeling nog meer impact maken? Maak de reis naar StaffBoost!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.