Logo
  • Nieuws
  • 8 juni 2016
  • Bron: managersonline.nl

Waarom zelfsturing tot meer resultaat leidt: 3 tips

Niet sturen op resultaat en niet inzetten op het talent van medewerkers maar op formele functies;  binnen organisaties wordt op deze manier veel geld en tijd verspild. Hoe kunt u dit voorkomen?

Het zelfsturende consultancybedrijf Finext ondervroeg medewerkers van middelgrote tot grote bedrijven over deze onderwerpen en de uitkomsten zijn opmerkelijk: ruim 60 procent van de ondervraagden geeft aan dat er vanuit het management niet gestuurd wordt op resultaat maar op de inhoud, 52 procent van de ondervraagden geeft aan dat hun talent niet goed wordt benut door het management, en 48 procent van de ondervraagden vindt dat er niet goed omgegaan wordt met het geven en ontvangen van feedback, waardoor de capaciteiten van medewerkers onvoldoende worden benut.

Focus op resultaat

Wanneer wordt gefocust op het behalen van resultaten in plaats van op de inhoud komt dat ten goede aan het individu én de organisatie. Amanda van Diemen, Finext: “Door te concentreren op het resultaat worden organisaties flexibeler dan wanneer men blijft hangen in de inhoud. Het eindpunt blijft gelijk, alleen de wegen er naartoe worden dynamisch ingevuld.” Ze geeft drie tips:

  • Als u medewerkers het vertrouwen, de vrijheid en de verantwoordelijkheid geeft om zelf tot het bepaalde resultaat te komen, zult u zien dat dit positieve impact heeft op de organisatie. Men is namelijk meer gemotiveerd, meer secuur en is geen tijd meer kwijt aan onnodige controles of procedures.
  • U zult zien dat mensen elkaar gaan opzoeken om doelstellingen te behalen. Dit creëert een mooie dynamiek. Medewerkers wéten wat het doel is en worden ingezet –en beoordeeld- op hun talent. Dit leidt tot hogere werknemerstevredenheid en minder ziekteverzuim.
  • Kortom, ondernemingen krijgen een betere dynamiek, een betere wendbaarheid en boeken betere resultaten. Zelforganisatie is zeer waardevol voor organisaties. Houd hierbij in uw achterhoofd dat zelforganisatie geen doel an sich is, maar een middel om tot een doel te komen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.