Logo
  • Nieuws
  • 5 oktober 2015
  • Nel van Holst
  • Bron: ADP

HR-professionals positief over economie en eigen vooruitzichten

Minder zorgen om economische omstandigheden en vooruitzicht op loonstijgingen. HR-professionals zijn positief gestemd over de ontwikkelingen in hun organisatie, maar ook over de economie en hun eigen functie.

Beeld HR-professionals positief over economie en eigen vooruitzichten

Voor het tweede jaar op rij is er sprake van een daling in de zorgen van de HR-professional. Hoewel de zorg over economische omstandigheden (63%) nog steeds op nummer één staat, zien we hierin een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar.

"HR-professionals staan middenin organisaties en weten veel over het personeelsbestand. Daarmee vormen ze een goede graadmeter voor de economische stand van zaken,” zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. “Het is onmiskenbaar dat zij de afgelopen jaren positiever zijn gestemd over de economie en de arbeidsmarkt dan voorheen."


Loonstijging zet door

Meer dan de helft (59%) van de HR-professionals zag het afgelopen jaar hun beloning stijging. Voor het komende jaar verwachten ze een gemiddelde loonstijging van 2.9%. Ook onder de zzp’ers zijn de verwachtingen positief: slechts 9% verwacht een inkomstendaling ten opzichte van vorig jaar.


Een op vijf HR-professionals zoekt nieuwe baan

Haaks op de positieve salarisontwikkelingen staan de promotiemogelijkheden. Terwijl vorig jaar nog 26% van de HR-professionals promotiekansen zag, is dat nu gedaald tot 19%. Het gebrek aan promotiemogelijkheden vormt mogelijk een verklaring voor de relatief grote groep professionals die op zoek zijn naar een andere baan (21%).

Verschuiving prioriteiten door automatisering

Slimme software spelen een steeds grotere rol in de HR wereld. Toch maakt slechts 20% van de HR-professionals zich zorgen over de impact van automatisering op de omvang en samenstelling van het personeelsbestand. Wel merken HR-professionals dat automatisering steeds verder doorzet; dit uit zich onder meer in een verschuiving van uitvoerende- naar adviserende taken.


Organisatieveranderingen grotendeels buiten HR-afdeling om

Fundamentele organisatieveranderingen lijken grotendeels buiten HR om plaats te vinden. Kijkend naar de prioriteiten van HR-professionals voor dit jaar zien we dat het ontwikkelen van innovatieve organisatieconcepten slechts op een uiterst bescheiden 18e plaats staat.

HR-professional en organisatieveranderingen

Hoe zorg je dat je hier als HR-professional meer bij organisatieveranderingen wordt betrokken?

HR-adviseur Els Marchal geeft tips:

  •     Zorg dat je de organisatie waarvoor je werkt door en door kent
  •     Wees alert en signaleer zowel binnen als buiten de organisatie kansen en bedreigingen
  •     Claim je positie en laat zien hoe jij als HR-professional toegevoegde waarde kan leveren

Tip van Hans van der Spek, Manager kenniscentrum HRM bij Berenschot:

  • Blijf up-to-date en realiseer je dat de rol van HR-professional verschuift, continu mee veranderen is de sleutel tot succes.

Kom ook naar de finale van de HR Challenge

Gratis niet te missen event

De finalisten gaan op dinsdag 6 oktober (15:00-18:00u) in HAL4 in Rotterdam met elkaar de strijd aan. Tijdens dit zinderende event vertellen keynote-speakers Erben Wennemars en Bas Kodden hoe je aan de hand van een praktisch toepasbaar stappenplan een energieke, bevlogen doener kunt worden. Via een interactieve tool kun je zelf ook deelnemen. Dit event wil je niet missen!

SCRHIJF JE NU IN »

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.