Logo
  • Nieuws
  • 10 oktober 2012
  • Siem Kannekens

HR legt focus meer op interne zaken

Organisaties leggen ten opzichte van 2011 hun focus meer op intern personeelsbeleid, en dan met name gericht op het behoud en de ontwikkeling van bestaand personeel.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek HR Trends 2012-2013 van salaris en HR-dienstverlener ADP Nederland.

Beeld HR legt focus meer op interne zaken

Voor het onderzoek zijn 1.100 Nederlandse HR-professionals ondervraagd.

 

Interne focus

De aanpak van arbeidsverzuim en re-integratie, het ontwikkelen van belonings- en functioneringsgesprekken en het opzetten van een nieuw opleidingsbeleid zijn thema’s die meer aandacht hebben gekregen. Dit ging ten koste van extern gerichte zaken zoals arbeidsmarktcommunicatie. Het lijkt erop dat HR-afdelingen vooral veel energie steken in het maximaal benutten van het huidige personeelsbestand.

 

Spagaat

Volgens Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot, maken de HR-professionals een spagaat: “De interne focus lijkt ingegeven door kostenreductie en de huidige situatie op de arbeidsmarkt, maar aan de andere kant verwacht bijna 30 procent van de respondenten in 2013 problemen te ervaren bij de werving en selectie als gevolg van schaarste.”

 

Verder geeft het onderzoek aan dat 62 procent van de HR-professionals het wenselijk zou vinden dat ook het management zich bewust is van de te verwachten terugkeer van de krapte op de arbeidsmarkt. Minder dan de helft (44 procent) zegt dat het management zich daar ook daadwerkelijk van bewust is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.