Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2017
  • Bron: de Volkskrant

Maakt Google vacaturesites binnenkort overbodig?

Amerikaanse werkzoekenden kunnen er sinds eind juni al gebruik van maken: Google for Jobs. Deze nieuwe zoekfunctie kan vacaturesites overbodig maken, omdat vacatures gratis direct worden doorgeplaatst. Bovendien suggereert Google relevante functietitels waar werkzoekenden niet meteen aan denken.

Beeld Maakt Google vacaturesites binnenkort overbodig?

"Jammer dat Nederland nog niet aan de beurt is, want ik zie hier een groot voordeel voor werkzoekenden," zegt Fiona Kloosterman, loopbaanadviseur en auteur van sollicitatieboeken, in de Volkskrant. "Nu weten zij vaak niet welke zoekwoorden ze moeten gebruiken. Als Google snapt dat een secretaresse geïnteresseerd kan zijn in een baan als managementassistent, krijgt ze die vacatures ook te zien. De kans op succes wordt dan al groter."

Voorwaarde is volgens haar dan wel dat de nieuwe zoekmethode gebruikersvriendelijk is. "Ik las dat iemand via Google for Jobs wel vier keer moest doorklikken tot hij bij de juiste vacature kwam. Als dat zo is, denk ik dat veel sollicitanten snel afhaken."

Het verdienmodel van Google for Jobs is nog niet duidelijk. Als iemand via Google naar vacatures zoekt, kunnen er advertenties verschijnen. Maar dat gebeurt ook bij andere zoekopdrachten. "We bieden er op dit moment geen mogelijkheden voor rechtstreekse advertenties," laat een woordvoerder weten. Google benadrukt overigens dat er nog geen plannen zijn voor een Nederlandstalige versie.

Producttips