Logo
  • Nieuws
  • 3 oktober 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Indeed

4 op de 10 ziet af van sollicitatie vanwege ingewikkelde procedure

Evalueert u uw sollicitatieprocedure? Vier van de tien Nederlandse werkzoekenden hebben namelijk weleens afgezien van een sollicitatie vanwege een te ingewikkelde sollicitatieprocedure. De kans is groot dat u dat zelf niet weet. Bijna zestig procent van de HR-managers voert namelijk geen evaluatie uit na de sollicitatieprocedure. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed in samenwerking met onderzoeksbureau TeamVier onder 619 werkzoekenden en 318 HR-managers.

Beeld 4 op de 10 ziet af van sollicitatie vanwege ingewikkelde procedure

Zowel mannen als vrouwen haakten ooit af vanwege een te ingewikkelde sollicitatieprocedure, alhoewel vrouwen daar iets vaker (veertig procent) toe geneigd zijn dan mannen (36 procent). De verschillen tussen diverse leeftijdsgroepen zijn echter groter, waarbij het opvallend is dat jongeren minder tolerant zijn tegenover een ingewikkeld sollicitatieproces dan oudere generaties. In de leeftijdscategorie 18-24 jaar haakte 47 procent om die reden weleens af, tegenover 38 procent in de categorie 25-44 jaar en 36 procent van de werkzoekenden tussen de 45 en 65 jaar.

Tijdsduur aangepast

Twee vijfde van de HR-managers houdt een evaluatie na afloop van de sollicitatieprocedure. Van die groep heeft 62 procent daadwerkelijk ooit de procedure aangepast naar aanleiding van de evaluatie. Zo gaven ondervraagde HR-managers aan de tijdsduur van de gesprekken te hebben teruggebracht van 45 naar dertig minuten, en stelden zij gerichtere vragen.

Brief schrijven minst leuke onderdeel van sollicitatie

Gevraagd naar de minst leuke onderdelen van het sollicitatieproces, is het schrijven van een motivatiebrief met 47 procent het meest genoemd. Dat betekent overigens niet dat werkzoekenden daar het belang niet van inzien. 85 procent vindt het een nuttig onderdeel van de sollicitatieprocedure, een percentage dat aardig overeenkomt met het aantal HR-managers dat een motivatiebrief verwacht (86 procent).
Van die laatste groep ziet twee derde (67 procent) de sollicitatiebrief als een middel om te beoordelen of een sollicitant zich goed kan uitdrukken. Bovendien vindt 65 procent dat een geschreven motivatie meer informatie geeft over de sollicitant. 35 Procent van de HR-managers verwacht een sollicitatiebrief, omdat hij of zij wil zien dat de sollicitant moeite doet. Iets minder dan een kwart (24 procent) vindt dat een brief nu eenmaal onderdeel is van het proces.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.