Logo
  • Nieuws
  • 7 november 2008
  • Mariel Hovemann

Werktijdverkorting terug van weggeweest?

Door de kredietcrisis dreigen werknemers massaal te worden ontslagen. Werkgevers, werknemers en kabinet houden achter de schermen dan ook crisisberaad. Om het tij te keren denkt men weer aan werktijdverkorting zo melden bronnen in Den Haag aldus het FD.

Beeld Werktijdverkorting terug van weggeweest?

Vakcentrale FNV zou met de wens om werktijdverkorting zijn gekomen. Bij een aflopende productie kunnen werknemers dan tijdelijk minder uren werken, met een aanvulling op het salaris vanuit de WW.

 

Volgens bronnen kijkt werkgeversorganisatie VNO-NCW serieus naar de plannen, maar eist zij in ruil de invoering van een scholingsplicht voor werknemers.

 

Makkelijk

Jaap Jongejan, voorzitter van de CNV BedrijvenBond, zei eerder deze week het onacceptabel te vinden dat bedrijven de kredietcrisis misbruiken om personeel te ontslaan. De CNV BedrijvenBond heeft aanwijzingen dat een aantal bedrijven iets te makkelijk de kredietcrisis aangrijpen om reorganisaties versneld door te voeren en mensen te ontslaan. Jongejan zei daar niet zomaar mee akkoord te gaan en ook naar andere mogelijkheden te willen kijken dan ontslag van personeel.

 

Akkoord

Werkgevers en werknemers in de metaal-elektrobranche hebben als eerste overeenstemming bereikt over een nieuwe vorm van werktijdverkorting. Bij minder werk wil het bedrijf de overstaande tijd gebruiken om personeel te scholen. De plannen liggen nog bij het kabinet voor akkoord.

 

Aanpassing

De bestaande regeling voor werktijdverkorting moet hiervoor worden aangepast. Bedrijven komen nu alleen in aanmerking voor een vergunning in geval van calamiteiten, zoals een epidemie of overstroming. Dat minister Donner van Sociale Zaken een uitzondering maakt voor de financiële crisis en een tijdelijke maatregel neemt, is volgens het FD reëel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.