Logo
  • Nieuws
  • 10 maart 2010
  • Lianne Bouman

Voortvarende aanpak niet-controversiële items gewenst

In een brief aan demissionair premier Balkenende verzoekt FNV dringend om de deeltijd-WW, het Actieplan Jeugdwerkloosheid, de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp´ers) en een milieu-investeringsprogramma voor de bouw aan te pakken. Volgens FNV zijn dit onderwerpen die vanwege de crisis en ondanks de val van het kabinet geen uitstel verdragen en een voortvarend optreden vereisen.

Beeld Voortvarende aanpak niet-controversiële items gewenst

FNV benadrukt dat de crisis onverminderd doorwoekert en dat CPB-cijfers laten zien dat de werkloosheid fors is toegenomen. De vakbond wenst:

  • een verlenging van de deeltijd-WW in ieder geval tot 2011;
  • dat de aanpak van de jeugdwerkloosheid niet stokt. Daarvoor is nodig dat het demissionaire kabinet een aantal knelpunten aanpakt die een goede uitvoering van het Actieplan Jeugdwerkloosheid verhinderen. De obstakels zijn de onvoldoende samenwerking tussen gemeenten en sectoren, het gebrek aan leerwerkplekken voor 16- en 17-jarigen in de bouw en de metaalsector. Er ontbreekt informatie die nodig is voor werkgevers om hun toezegging te kunnen nakomen om schoolverlaters die na drie maanden geen werk hebben of opleiding hebben een leerwerkplek of een baan te geven;
  • een verbetering van de benarde positie van zzp´ers. Zo pleit zij er onder meer voor dat, als zzp’ers een beroep op de specifieke Bijstandsregeling voor zelfstandigen (BBZ) doen, het bedrijfsvermogen voor een bepaalde periode buiten schot blijft;
  • investeringen die goed zijn voor de werkgelegenheid en het milieu. Daarom dringt zij er bij het kabinet op aan om op korte termijn te starten met een investeringsprogramma voor zowel huur- als koopwoningen, gericht op energiebesparing.

 

Tip: Vanaf 1 januari 2010 is het voor werkgevers goedkoper om jongeren voor een 'kleine' baan aan te nemen. Een werkgever hoeft voor een jonge werknemers met 'kleine' banen namelijk per die datum geen inhouding en afdracht van premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet te doen. Overigens geldt deze maatregel slechts voor 2010.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.