Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2011
  • mr Leonard van der Leeden, Juripal.nl

Vereist diploma ontbreekt, ontbinding na 3,5 jaar

Een werknemer treedt in dienst als Sociaal Pedagogisch medewerker B. Voor deze functie is volgens de vacature en de CAO Jeugdzorg een mbo-diploma vereist. Als ongeveer 3,5 jaar later blijkt dat de werknemer niet het juiste diploma heeft, stelt de werkgever hem op non-actief en start een ontbindingsprocedure.

Beeld Vereist diploma ontbreekt, ontbinding na 3,5 jaar

De werknemer heeft in zijn sollicitatiebrief en -gesprek niet gemeld dat hij het vereiste mbo-diploma niet heeft. Na de aanstelling per 1 mei 2007 als Pedagogisch Medewerker B verzoekt de werkgever meerdere malen zonder succes via brief en e-mail om een kopie van het diploma in te leveren. De werknemer functioneert naar behoren en het diploma komt in functioneringsgesprekken niet meer aan de orde.

 

Diploma minimumvereiste

Dit totdat werkgever eind 2010 een samenwerkingsverband met een externe instelling aangaat. In het kader van deze samenwerking is een mbo-diploma voor werknemers een minimumvereiste. De werkgever doet op 22 maart 2011 het dringende verzoek aan de werknemer om een kopie van het diploma te verstrekken waarna de werknemer uiteindelijk bekent dat hij het mbo-diploma niet heeft.

 

Non-actief wegens vertrouwensbreuk

Op 4 april 2011 is de werknemer per brief op non-actief gesteld met als reden een vertrouwensbreuk tussen partijen. De werkgever verzoekt de kantonrechter om tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst over te gaan.

De omstandigheden geven geen aanleiding voor toekenning van een vergoeding. Zowel het ontbreken als het verzwijgen van het, door de werkgever uitdrukkelijk vereiste, diploma liggen ten grondslag aan het verzoek. De werknemer beweert aangenomen te zijn op grond van zijn ervaring en capaciteiten en is van mening dat het diploma geen harde functie-eis is. Daarnaast heeft de werknemer kenbaar gemaakt het gewenste niveau te willen behalen via het volgen van een studie.

 

Onvoldoende referentieonderzoek

De kantonrechter is van mening dat er door de voortdurende verzwijging van het ontbreken van het diploma een ernstige en onherstelbare beschadiging van de vertrouwensrelatie is ontstaan. De werkgever is verweten te goed van vertrouwen te zijn geweest, omdat hij geen concrete stappen heeft genomen toen een kopie van het diploma uitbleef. Daarnaast heeft onvoldoende referentieonderzoek bij de selectie plaatsgevonden. De kantonrechter ontbindt hierop de arbeidsovereenkomst en kent een vergoeding van € 5.500 toe.

 

Kantonrechter  Zwolle, 17 juni 2011, LJN: BQ9495

 

Tip

Wees zorgvuldig tijdens de sollicitatieprocedure. Benader referenties en verzoek om een kopie van de, door de kandidaat in het cv vermelde, diploma’s wanneer deze een vereiste vormen voor de invulling van de functie.  

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.