Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2011
  • mr. Geertje Leijten, AKD Advocaten

Valse beschuldiging van seksuele intimidatie leidt tot ontslag

Een werkneemster is in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Vlak voor de einddatum geeft de werkgever aan dat haar contract niet wordt verlengd. De werkneemster stuurt daarop een e-mail waarin zij aangeeft het slachtoffer te zijn geworden van seksuele intimidatie door een leidinggevende. Daarnaast stelt werkneemster zich op het standpunt dat de arbeidsovereenkomst niet tijdig is opgezegd zodat deze niet is geëindigd.

Beeld Valse beschuldiging van seksuele intimidatie leidt tot ontslag

De werkgever verzoekt de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst, voor zover deze niet reeds van rechtswege is geëindigd, primair op grond van een dringende reden en subsidiair op grond van een verandering van omstandigheden.

Naar aanleiding van de beschuldiging van seksuele intimidatie is de werkgever een zorgvuldig onderzoek gestart door de beschuldigingen zeer serieus te nemen, zelf onderzoek te verrichten, een vertrouwenspersoon voor te stellen en een klachtencommissie in te stellen. De kantonrechter is van mening dat werkgever daarmee heeft voldaan aan zijn zorgvuldigheidsverplichtingen.

 

Valse beschuldiging

De werkneemster heeft echter op geen enkele wijze meegewerkt aan het onderzoek door alle uitnodigingen tot het voeren van een gesprek af te wijzen en de e-mails of foto’s waaruit de seksuele intimidatie zou blijken niet te overleggen. Ook ter zitting heeft de werkneemster haar beschuldigingen niet nader onderbouwd of een verklaring gegeven waarom zij niet kon of wilde meewerken aan het onderzoek. Op grond hiervan neemt de kantonrechter aan dat er sprake is van een valse beschuldiging. Daarnaast heeft werkneemster een brief gestuurd aan andere werknemers waarin zij haar beschuldiging heeft herhaald en waarmee zij andere onwaarheden heeft verspreid. Deze gedragingen leveren gezamenlijk beschouwd een dringende reden op zodat de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk wordt ontbonden.

 

Rechtbank Rotterdam, sector kanton, 11 november 2011, LJN: BU4663

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.